Elkészült a holdra szállás egyik alapköve, az Artemis I Orion-űrhajó

The finished Orion spacecraft for the Artemis I mission was handed over for launch processing for a mission to the Moon later this year.
not image

Kulcsár Péter

2021. január 19. - 14:59

A Lockheed Martin az előzetes aggodalmak ellenére végül sikeresen teljesítette az ütemtervek szerint az Aretmis I Orion-űrhajó megépítését, az egységet pedig már el is szállították a NASA-hoz a Kennedy Űrközpontba.

A Lockheed Martin az előzetes aggodalmak ellenére végül sikeresen teljesítette az ütemtervek szerint az Aretmis I Orion-űrhajó megépítését, az egységet pedig már el is szállították a NASA-hoz a Kennedy Űrközpontba.

Az Orion-űrhajó 2021. január 15-i elszállítása komoly mérföldkőnek számít, néhány héttel korábban ugyanis minden jel arra utalt, hogy jelentősen elcsúszhat az Artemis I misszió, sőt akár határozatlan ideig be is szüntethetik a küldetést.

2020 novemberében a végső összeszerelés során egy súlyos meghibásodást észleltek a modul adapterének egyik energia- és adategységén (PDU). A NASA szerint hálózati problémák okozhatták a kieséseket, melyek következtében a PDU-t nem sikerült újraindítaniuk. Ez óriási gondnak számított, hiszen bár ezeket az elektromos alkatrészeket könnyű kicserélni, a művelet végrehajtásához szét kell szerelni az űrhajót, amit nem éppen erre terveztek meg.

Mivel az Artemis I egy asztronauták nélküli misszió, ezért az amerikai űrhivatal december 17-én bejelentette, hogy a hibás PDU-t meghagyják, és helyette inkább az átmeneti rendszerre fognak hagyatkozni.

Most, hogy az Oriont végre elszállították a NASA-hoz, az EGS mérnöki csapata az utolsó finomhangolásokat végezheti el a modulon, amely során különböző hajtóanyagokkal, héliummal, nitrogénnel és ammóniával fogják feltölteni, még mielőtt beépítenék az indítási rendszerbe.

A töltés és a komponensek összeillesztése után az Oriont át fogják helyezni egy másik összeszerelő-állomásra, ahol megkapja majd az SLS booster rakétát, amivel jövőre eljuthat az egység a Holdra, és onnan vissza a Földre. A NASA fő célja az űrhajó, valamint a földi irányítórendszerek biztonságának ellenőrzése lesz, előkészítve a terepet az Artemis II küldetésnek, amivel Hold körüli pályára állíthatják a modult, ezúttal már űrhajósokkal a fedélzetén.