Több százezer veszélyes aszteroida kerülhet földközelségbe

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. október 6. - 21:26

Kutatók szerint egy egész bolygóra kiterjedő radarhálózattal oldhatják meg a potenciálisan veszélyes űrsziklák problematikáját.

Csillagászok szerint akár egymillió is lehet azoknak az aszteroidáknak a száma, amelyek esetében számolni kell a becsapódás lehetőségével – írta a South China Morning Post hírportál.

Bár a tudósok úgy vélik, a többnyire néhány száz kilométer átmérőjű űrsziklák nagy része elporladhat az atmoszférában, vannak olyan hatalmas méretekkel rendelkező kisbolygók is, amelyek még a Föld forgását is befolyásolhatnák az ütközéssel, nem beszélve arról, hogy elpusztíthatnák az emberiséget és az élőlényeket is.

Gan Csingbo asztronómus professzor rámutatott, a rövid távú veszélyt jelentő aszteroidák kis mérete és nagy tömege megnehezíti az észlelést, ezért egy átfogó hálózatot kellene kiépíteni, amivel időben detektálni lehetne őket.

A globális adatbázis jelenleg 700 olyan aszteroidát tartalmaz, ami jó eséllyel az elkövetkező száz évben nekicsapódhat a Földnek. Kínai kutatók ennek ellenére úgy gondolják, nincs ok a pánikra, hiszen a kínai állam a legnagyobb bolygóvédelmi radarhálózatának kiépítését tervezi.

Ha valóban sikerülne felhúzni ezt a hatalmas szerkezetet, akkor elképzelhető, hogy nem a NASA és az Egyesült Államok, hanem éppen Kína fogja megmenteni az emberiséget az apokalipszistől, bár ne fűzzünk túl nagy reményeket a projekthez, hiszen a hálózatot rakétavédelmi rendszerként is hasznosíthatják majd.