Bizarr formájú aszteroida fenyegeti a Naprendszer bolygóit

ONERA/CNRS
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 06:10

A kutyacsont alakú űrszikla jelenleg a Mars és a Jupiter között kóvályog, és elképzelhető, hogy a közeljövőben a Földet is megközelíti.

Különleges objektumra bukkantak két évtizeddel ezelőtt a Nagyon Nagy Űrteleszkóp (VLT) segítségével csillagászok a Naprendszer szívében, a Kleopátra névre keresztelt aszteroidáról azonban csak nemrégiben derültek ki a legfontosabb részletek – írta a Live Science magazin.

A kutyacsont formájú űrszikla lényegében törmelékek halmaza lehet, ami egy masszaként szabadon kering a Nap körül. A VLT révén 2017 és 2019 között asztronómusok többszöri alkalommal bepillantást nyerhettek a kozmikus szikladarab felépítésébe, és különböző szögekből vizsgálhatták meg.

A Kleopátráról kiderült, hogy furcsa alakján kívül nem csupán egyetlen masszív sziklaként szeli az univerzum hullámait, hanem egy sokkal komplexebb rendszert alkot kisebb aszteroidákkal és kőzetmaradványokkal, amelyek valójában malterként összeállva keringenek egymás körül.

Ez az aszteroida-rendszer olyan gyorsan forog, hogy időközben rengeteg darab lehullik róla, és szabadon a Naprendszerbe kerülve veszélyeztethetik a környező bolygókat és holdakat, így akár a Földet is.

Már két holdat is felfedeztek a Kleopátra körül, amelyeket a híres egyiptomi királynő gyermekeiről, Alexheliosról és Cleoselenről neveztek el. Csillagászok természetesen folytatják a megfigyeléseket, az elkövetkező hónapokban kiderülhet, pontosan milyen sebességgel száguldozik az univerzumban a szikla, illetve az is, hogy milyen potenciális veszélyeket rejt magában bolygónkra nézve.