Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,90 Ft
Euró
388,80 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
62,871 $

Egy speciális enzimmel hatszor gyorsabban lebonthatóak a műanyagok

Igazán különleges enzimkoktélt alkottak meg európai és amerikai kutatók, amely segítségével csökkenthetnének a globális műanyag-szennyezettségi terhelésen.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Igazán különleges enzimkoktélt alkottak meg európai és amerikai kutatók, amely segítségével csökkenthetnének a globális műanyag-szennyezettségi terhelésen.

Bármennyire is szeretnének mindenáron megszabadulni a műanyagtól és annak használatától, sajnos képtelenség manapság teljesen elhagyni őket, néha még a fából vagy bambuszból készült biotermékeket is műanyagzacskóba csomagolják, aminek tényleg semmi értelme nincs. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Ha nem tudjuk helyettesíteni a műanyagokat, akkor a legjobb, ha valamilyen módon eltávolítjuk őket a környezetünkből. A brit Portsmouthi Egyetem és az amerikai Nemzeti Újrahasznosítható Energia Laboratórium (NREL) pontosan ezt akarta elérni, ezért egy olyan enzimet készítettek, amivel hatszor gyorsabban megsemmisíthetőek a műanyagrészecskék – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America tudományos folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmányban.

Lényegében a meglévő PETáz enzim névre hallgató fehérjét vették alapul, amit az Ideonella sakiensis baktériumba ültettek, majd egy másik, MHETáz enzimmel kombinálták a vegyületet.

A szóban forgó mikroorganizmusról már korábban bebizonyították, hogy szeret műanyagot „falatozni”, ezért briliáns ötlet a kutatók részéről, hogy az enzimek keverékével felgyorsították ezeket a bomlási folyamatokat.

„Amikor hozzáadtuk a baktériumhoz az enzimeket, hirtelen drámai növekedést tapasztaltunk az aktivitásukban. Ez egy tökéletes út afelé, hogy gyorsabb és megbízhatóbb módszereket dolgozzunk ki az ipar számára. A természetet hívtuk segítségül, a laboratóriumunkban pedig megszerkesztettük az eljárás lépéseit.”

magyarázta John McGeehan professzor.

Két éve John McGeehan és kollégája, Gregg Beckham véletlenül előállította a PETáz enzimet, miközben éppen a PET-palackok lebontásán fáradoztak – most továbbfejlesztették ezt a korszakalkotó kémiai eljárást:

„Az első kísérleteink során rájöttünk, hogy a két enzim együtt tökéletesen működik, ezért úgy döntöttünk, hogy fizikai szinten is összekapcsoljuk őket – ez úgy néz ki, mintha két Pac-man fonállal lenne egymáshoz kötve.”

tette hozzá a szakember.