Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

DK: az EP határozatot fogad el arról, hogy Orbán Viktor rendszere nem jogállam

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j2), Sanna Marin finn (b2), Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3) és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke (j) az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A DK állítása szerint az Európai Parlament a mai napon határozatot fogad el arról, hogy Orbán Viktor rendszere nem jogállam.

Az Európai Parlament csütörtökön egy olyan határozatot fogad el, amely szerint “Orbán rendszere nem jogállam, a rendszer lényege a korrupció” – mondta online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba hozzátette, pártja EP-képviselői megszavazzák a határozatot.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A politikus mindezzel arra utalt, hogy az EP csütörtökön voksol a feltételességi rendelet és a helyreállítási alap forrásainak lehívását lehetővé tevő magyar terv értékeléséről. Az EP-képviselő azt állította, hogy a kormány soha nem látott bajban van, mert az Európai Unió pénze nélkül a magyar gazdaság az összeomlás szélére került.

Orbán Viktor miniszterelnök ezért mindent elkövet, hogy megszerezze az uniós támogatásokat, amihez azt kellene bizonyítania, hogy “véget ért az a kormányzati korrupció, amit 12 éve látunk és Magyarország majd újra jogállam lesz” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A kormányfő erre a célra “látszatintézkedések egész sorát vezeti be”, amelyek a jogállamot nem, de annak látszatát talán megteremthetik az Európai Bizottság szemében – mondta Molnár Csaba. Egyúttal hangsúlyozta, hogy ezekre az intézkedésekre és törvénymódosításokra a DK képviselői már nemmel szavaztak az Országgyűlésben.

Csak az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lenne a garancia arra, hogy az uniós pénzek a magyar emberekhez, vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz kerüljenek – jelentette ki.

(MTI)