Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Több tonna citrusgyümölcs rekedt az uniós kikötőkben egy kereskedelmi vita miatt

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 9. - 13:07

A Dél-Afrikai Citrustermesztők Szövetségének elnöke abban bízik, hogy „a józan ész” fog győzedelmeskedni, miközben „a túlélés éve” vár a termelőkre.

Több tonna dél-afrikai narancs mehet tönkre az európai kikötőkben rekedt konténerekben, mivel Dél-Afrika és az Európai Unió eddig sikertelenül próbálta rendezni a kettejük között fennálló kereskedelmi vitát.

Az EU új növény-egészségügyi követelményeket vezetett be, amelyek célja, hogy megakadályozzák a hamis almamoly elterjedését, ennek következtében Dél-Afrika panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), kiemelve, hogy a termelők túlélése a tét.

Az AFP szerint az intézkedések júliusban léptek hatályba, amikor az Európába tartó, több száz konténernyi gyümölcsöt szállító hajók már a tengeren voltak, a Dél-Afrikai Citrustermesztők Szövetségének (CGA) elnöke, Justin Chadwick pedig azt mondta, „mindez teljes katasztrófa”.

Az előírások szerint minden Európába szánt narancsot extrém hidegkezelésnek kell alávetni, majd 25 napig két Celsius-fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tartani, azonban a CGA szerint erre semmi szükség, ettől jóval hatékonyabb eszközök is rendelkezésre állnak a fertőzés megelőzésére.

A WTO-hoz benyújtott panaszában Dél-Afrika azzal érvelt, hogy az EU követelményei „nem tudományos alapokon nyugszanak, emellett diszkriminatívak és túlzóak”, valamint jelentős költségeket generálnak.

Az új szabályokat a narancsszezon közepén vezették be, amely váratlanul érte a termelőket, így körülbelül 3,2 millió karton citrusféle maradt érvénytelen papírokkal, mintegy 35 millió euró értékben – számolt be az Euronews.

A dél-afrikai kormány megpróbálta minél előbb beszerezni a szükséges dokumentumokat, ám Chadwick szerint még így is több száz konténernyi termést kellett megsemmisíteni, valamint hangsúlyozta, reményei szerint „a józan ész” fog győzedelmeskedni, miközben „a túlélés éve” vár a termelőkre.