Évtizedekkel előre jósolható az Alzheimer-kór egy új biomarkerrel

not image

Kulcsár Péter

2020. június 2. - 22:04

Az egyik legsúlyosabb neurodegeneratív betegséget akár 24 évvel hamarabb fel lehet fedezni az arra hajlamos személyeknél.

Az egyik legsúlyosabb neurodegeneratív betegséget akár 24 évvel hamarabb fel lehet fedezni az arra hajlamos személyeknél.

A University College London (UCL) kutatói jöttek rá az új metódusra, amellyel sokkal korábban azonosíthatóak az idegrendszeri leépüléssel kapcsolatos elváltozások.

A Lancet Neurology tudományos lapban megjelent tanulmányban megjegyezték, hogy eddig egyetlen Alzheimer-kórhoz és a Huntington-kórhoz hasonló betegséget sem tudtak maradéktalanul gyógyítani, mivel a diagnózis után olyan súlyos genetikai mutációk jöttek létre, amelyeket képtelenség orvosolni.

Sarah Tabrizi, a kutatás vezetője és a UCL professzora elmondta, hogy a céljuk egy hatékony gyógyszer megalkotása lesz, mellyel eltolhatják vagy akár meg is előzhetik az idegrombolás folyamatát, így a betegséget kialakító gének hordozói tovább élhetnek majd.

“Az eredményeink újabb lehetőségeket nyitnak meg egy potenciális gyógyszer, valamint a hatásos kezelések kifejlesztéséhez.”

tette hozzá Tabrizi.

A kutatás során a Huntington-kórért felelős mutált sejteket vizsgálták és rájöttek, hogy már jóval fiatalabb korban kifejthetik hatásukat az elsődleges tüneteket meghatározó gének. Ez volt egyébként az eddigi legrészletesebb tanulmány a különös kórról.

A tudósok felfedezték, hogy semmilyen viselkedésbeli, gondolkodásbeli vagy akaraton kívüli mozgásbeli elváltozásokat nem tapasztaltak azokon az önkénteseken, akik hordozóinak bizonyultak a Huntington-kórért felelős géneknek.

Kimutatták azonban, hogy a gerincvelői folyadékban található NfL nevű idegrendszeri polipeptid megnövekedett mennyiségben volt jelen a szervezetükben, ami az idegsejtek károsodásához vezethet.

A tanulmány egyik társszerzője, Dr. Rachael Scahill úgy véli, hogy a korábban elkezdett irányított kezelések sikerrel visszaszoríthatják majd az Alzheimer-szerű kórok kialakulását:

“Mielőtt bármilyen visszafordíthatatlan folyamatok elkezdődnének az agyban, ideális lenne lelassítani a kórt, ezáltal minimalizálhatnánk a betegség hosszú távú negatív következményeit.”

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/elkezdtek-a-masodik-tesztelesi-fazist-a-legigeretesebb-koronavirus-vakcinan/