Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Kikerül a módosító-javaslatból a gyónási titokra vonatkozó rész

A Fidesz csak szigorítást tud támogatni a gyermekbántalmazási szabályozásnál.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„A Fidesz-frakció a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz. Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén” – áll a Fidesz-frakció közleményében.

Abban azt is kiemelik: „Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk”. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen – jelentették ki. Az ATV cikkében megjegyzi, egy napja még a Fidesz-frakció és Selmeczi Gabriella is úgy fogalmazott: Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

„Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek”. Vagyis a Fidesz és a KDNP is támogatta a Dunai-módosítót, mindemellett a belügyi tárca is.

Most is támogatják fogják majd a módosító-indítványt, de kiveszik azt a pontot belőle, ami a gyónási titokra vonatkozik, erre várhatóan a TAB ülésén kerül sor – teszik hozzá a cikkben. A téma kapcsán korábban ebben a cikkünkben számoltunk be részletesebben, amelyből egyebek mellett az is kiderül, hogy az Ökumenikus Egyház mély aggodalmát fejezte ki a módosító-indítvány kapcsán.

Kiemelték: a papságnak, Krisztus tanításait követve, éppen hogy a legvédtelenebbek, a „legkisebbek” mellett kellene kiállnia. A jelenlegi törvénytervezet, amely felmenti a papságot a jelentési kötelezettség alól, elfogadhatatlan, mivel lehetővé teszi, hogy szubjektív döntéseken alapuljon, mi számít gyónásnak. Egyúttal aláhúzták azt is, a bántalmazó jogai, vagy a kánonjog, soha nem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait.