Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,167 $

Az Ökumenikus Egyház szerint visszaélhetnek a gyónási titokkal

Úgy vélik, a gyónási titok és a kánonjog visszaélésszerű használata lehetőséget biztosíthat néhány papnak a gyermekbántalmazási ügyek eltussolására a most tárgyalt törvényjavaslat alapján.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Fidesz képviselője, Dunai Mónika beadott egy módosító-indítványt azzal kapcsolatban, hogy a jövőben ne legyen jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak olyan információval kapcsolatban, ami a titoktartási kötelezettségükre vonatkozik. A Fidesz-frakció sajtóosztályának közlése szerint támogatják a javaslatot.

Az Ökumenikus Egyház szerint azonban a papságnak, Krisztus tanításait követve, éppen hogy a legvédtelenebbek, a „legkisebbek” mellett kellene kiállnia. A jelenlegi törvénytervezet, amely felmenti a papságot a jelentési kötelezettség alól, elfogadhatatlan, mivel lehetővé teszi, hogy szubjektív döntéseken alapuljon, mi számít gyónásnak – áll a közleményben. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Javaslatuk szerint a jelentési kötelezettséget úgy kellene módosítani, hogy az minden magyar állampolgárra, beleértve a papságot is, egyformán vonatkozzon. Mindeközben egy speciális jelzőrendszert hoznának létre, amely megvédi a gyónás diszkrécióját, valamint a bántalmazott gyermek érdekeit is szem előtt tartja. Végül kiemelték: a bántalmazó jogai, vagy a kánonjog, soha nem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait.

Ezzel szemben a Fidesz-frakció szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy szerintük Dunai Mónika javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. A frakció úgy látja, hogy a gyónási titokra vonatkozó rész „jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen” – írja az ATV.

A téma kapcsán ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Egyébként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban egyebek mellett arról is beszélt, hogy akár két év börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek azok a szakemberek, akik nem jelzik, ha egy gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely a választók arcába hazudott

Szentkirályi úgy érzi, Karácsony gyakorlatilag a választók arcába hazudott, és nem érdemel több esélyt Budapest élén.