Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Kivonják a Covid19-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe

A piaci kínálati viszonyokra hivatkozva hozták meg ezt a döntést.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat bejelentette, hogy globális szinten kezdeményezi a COVID-19 elleni vakcinájának, a Vaxzevriának a kivonását. Amiatt döntöttek így, hogy a pandémia kezdete óta jelentős mennyiségű frissített vakcina áll rendelkezésre, ami túlkínálatot eredményezett a piacon. Ennek következtében csökkent a Vaxzevria iránti kereslet, amelyet már nem állítanak elő és nem terjesztenek tovább.

A vállalat emellett tájékoztatta a nyilvánosságot arról is, hogy Európában megkezdte a vakcina forgalomba hozatali engedélyeinek visszavonását. Az indoklás szerint az újabb és változatosabb COVID-19 vakcinák elérhetősége miatt nőtt meg a frissített oltóanyagok kínálata – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

A cikkben megjegyzik, korábban az AstraZeneca bírósági dokumentumokban elismerte: vakcinája mellékhatásokat okozhat, mint például vérrögképződést és alacsony vérlemezkeszámot, ezen információk pedig tovább ronthatták az oltóanyag piaci pozícióját. A téma kapcsán egyébként ebben a cikkben számoltunk be bővebben.

De azt is megírtuk, hogy áttörés jöhet a bőrrák kezelésében, mRNS-vakcina és gyógyszer segíthet a leküzdésében: az oltás minden egyes betegre személyre szabottan, az adott rákos megbetegedés ellen irányul. Az ehhez köthető tesztelés nemrégiben újabb fázisba ért, az eddigi eredmények pedig biztatók.