Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Minimálisan mérséklődtek a fővárosi lakbérek

2 százalékos az árcsökkenés mértéke.

...svg content...Fotó: Unsplash/Anders Holm-Jensen
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő

A Rentingo.com friss elemzéséből derült ki, hogy minimálisan ugyan, de mérséklődtek a fővárosi bérleti díjak: az első negyedév bérletidíj-emelkedése, valamint a 251 ezer forintos lélektani csúcs után 2 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak Budapesten márciushoz képest.

Ennek háttere, hogy márciusban csökkenni kezdett a keresleti árszint, mostanra pedig a februári csúcshoz képest már csak 5 százalékkal kevesebbért keresik a kiadó ingatlanokat. A februárban és márciusban jegyzett 251 ezer forintos csúcs után már „csak” 247 ezer forintot kértek átlagosan a lakástulajdonosok a kiadásra váró ingatlanokért. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Az árcsökkenés oka, hogy a kiadó lakást keresők egyszerűen nem tudták kifizetni azt a jelentősen emelt bérleti díjat, amit a tulajdonosok meghatároztak, így a keresleti szint februártól kezdődően csökkenni kezdett, áprilisra pedig közel 5 százalékkal lett kevesebb.

A legtöbben a XI. kerületben keresnek kiadó ingatlant, a budapesti bérlők 14 százaléka bérelne itt lakást. De népszerű célpont a XIII. és a IX. kerület is, melyek közel esnek a belvároshoz és jó közlekedési kapcsolattal rendelkeznek, ráadásul itt is sok új lakás épült az elmúlt 10 évben. Kedvelt körzeteknek számítanak továbbá a belvárosi, így VI., a VII. és a VIII. kerületek egyes részei, valamint a XIV. kerület is.

A Rentingo.com adatai szerint a legtöbben világos, fiatalos lakást keresnek: a bérlők 40 százalékának fontos, hogy legyen erkély, és közel 40 százaléknak, hogy az ingatlan új építésű vagy felújított épületben legyen, ahol van lift. Lakáskeresésnél fontos szempont még, hogy legyen klíma (28%), hőszigetelés (27%), valamint, hogy a szobák külön nyíljanak (28%). A passzívház és az okosotthon-megoldások ugyanakkor még nem tartoznak az elsődleges szempontok közé, csupán a bérlők 4 százaléka keres kifejezetten ilyen jellegű kiadó ingatlant.