51 ezerszer veszélyesebb covid-mutánssal megfertőződött koronavírusos csecsemőt találtak

not image

Kulcsár Péter

2021.február.25 - 22:30

A koronavírus-járvány tragikus halálozási mutatóival szemben a fiatal gyermekek közül meglehetősen kevesen hunytak el a covid-fertőzés szövődményeibe – az Egyesült Államokban kevesebb mint 300 Sars-Cov-2 vírushoz köthető gyermekhaláleset történt.

Mindez jó hír lenne a szülők számára, azonban az új koronavírus-mutációk térnyerése következtében kialakulhatnak olyan variánsok is, amelyek a csecsemőket és a kisgyerekeket egyaránt intenzíven fertőzhetik.

A The Washington Post információi alapján az egyik washingtoni gyermekkórház újszülött osztályán az orvosok egy, az átlagos fertőzés során létrejövő vírustöltöttséghez képest 51,4 ezerszer magasabb kórokozó-koncentrációval rendelkező csecsemőre bukkantak – erre a járvány kitörése óta nem volt példa.

Mivel az orvosokat is meglepte a felfedezés, ezért eldöntötték, hogy tüzetesebben kivizsgálják az esetet. A laboratóriumi ellenőrzések során rájöttek, hogy a gyermeket egy teljesen új vírustörzs támadta meg, ami sokkal erőteljesebben képes terjedni, ezáltal magas töltöttségi szint alakulhat ki a szervezetben.

Roberta DeBiasi, a kórház infektológiai részlegének vezetője a lapnak adott interjúban elmondta, egyetlen páciens alapján nem lehet végleges következtetéseket levonni, hiszen az újszülöttek kifejletlen immunrendszere is ludas lehet a kórokozó burjánzásában.

A szakértő egyúttal hozzátette, fontos lenne monitorozni az összes hasonló esetet, ezáltal tisztább képet kaphatnának arról, miként terjednek gyermekek körében az epidemiológiai szempontból kulcsfontosságú covid-mutációk.

Mivel a gyerekek az oltási sorrend legvégén állnak, ezért a tudósoknak még lesz idejük megfejteni a rejtélyeket, bár nem lesz egyszerű dolguk, mivel a fiatalok többsége tünetmentes hordozó, ezért esetükben nehéz detektálni szimptómák alapján a koronavírus-fertőzést.