2040-re kitilthatják a közlekedésből Kínában és az USA-ban a benzines járműveket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 14. - 09:19

A Glasgow-ban tartott COP26 konferencián a világ nagyhatalmainak vezetői megállapodtak abban, hogy karbonsemlegesség felé terelik a jövőt.

A Reuters riportjából kiderült, az országok a nagyvállalatokkal karöltve ezúttal komolyan vehetik az irányelveket, a Ford, a Mercedes és a Volvo például már most bejelentette, hogy megkezdik az átállást az elektromos meghajtású járművek felé, és az elkövetkező hónapokban csatlakozhatnak hozzájuk további cégek is.

New York, Barcelona és London városvezetése, valamint olyan regionális kormányok, mint például az ausztrál fővárost irányító testület közölték, hogy 2035-re kívánják teljesíteni a kvótákat, melyek alapján kizárják a forgalomból a benzinnel és gázolajjal működő autókat, teherautókat és egyéb közlekedési eszközöket.

A Mercedesnél komolyan veszik a projektet, és már neki is láttak a mérnökök egy olyan hibrid, később pedig teljesen elektromos autó tervezésének, amelyet a Tesla vetélytársaként dobhatnak piacra még ebben az évtizedben.

A japán Toyota is beszállt a klímaharcba, a világ legnagyobb autógyártója bővíteni fogja egyébként is markáns hibrid- és pluginhibrid-flottáját, ezen felül hidrogénhajtású járműveket is tesztelhetnek, amivel tovább csökkenthetik a széndioxid-emisszió mértékét.

A Nemzetközi Energia Ügynökség becslései szerint a közlekedés a globális karbonkibocsátás egyötödéért felel, ezért 2040-ig szükséges a helyzet orvoslása, máskülönben az emberiség saját koporsójába verheti be az utolsó szögeket.