Hidrogénhajtású autóvá változtatják német kutatók az elektromos Teslákat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 26. - 11:55

Szerdán a német szövetségi kutatási miniszter, Anja Karliczek mutatta be a villanyautók Frankensteinjét, egy Tesla Model Y-t, amit hidrogénhajtású járművé konvertáltak.

Az úgynevezett hiperhibrid Teslával azt szeretnék elérni, hogy a jövőben egyre többen használják a méregdrága, ám környezetvédelmi szempontból igencsak előnyös, hidrogénalapú üzemanyagokat – írta a Teslarati magazin.

Egyelőre nem tudni, hogy Elon Muskék hozzájárultak-e az átszereléshez, mely során a Model Y-t úgy módosították, hogy szintetikus metanollal működjön, mindezt pedig potom 10 millió amerikai dollárból valósították meg.

A hiperhibrid Tesla hidrogénhajtású koncepciója még távol áll attól, hogy üzembe lehessen helyezni, bár a létrehozásáért felelős Carbon2Chem iniciatíva célja, hogy teljesen dekarbonizálja az acélipart, miközben a villanyautókat sem kímélnék.

Abban látják a zöldebb jövőt, ha sikerülne újrahasznosítani az atmoszférában koncentrálódó szén-dioxidot, miközben alacsony emissziós opciókkal helyettesítik a hagyományos fosszilis üzemanyagokat.

Egyik ilyen megoldás lenne a hidrogén is, amit olyan szerves üzemanyagokból nyernének ki, melyek egyrészt nem terhelik a környezetet, másrészt égetésükkel nem keletkeznek káros gázok olyan mértékben, mint a tradicionális erőforrások működésekor.