Elon Musk a kigyulladó Chevrolet villanyautók apropóján poénkodott

MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 2. - 17:26

A Tesla vezérigazgatója közröhej tárgyává tette a General Motorst, mondván az amerikai konszern legújabb elektromos autója vacakul működik.

Musk nemrégiben arról tweetelt, hogy a Tesla modellek az Egyesült Államok villanyautó-eladásainak 79 százalékát teszik ki, ami komoly fölényként értékelhető. Amikor azonban szóba került a Chevrolet Bolt EV, ami egy sokkal olcsóbb alternatívája a méregdrága Tesláknak, a techguru szokásához híven nem vetette véka alá véleményét.

Musk leírta, szerinte azért ugorhatott meg a Teslák értékesítése az amerikai piacon, mivel a General Motors visszahívta az összes Bolt EV hatchbacket, ugyanis az akkumulátorokban súlyos meghibásodást észleltek, melynek következtében bármikor lángra kaphattak volna a járművek.

Szerintem éppen azért ugrottak meg az eladásaink, mert a GM visszatáncolt” – írta Musk.

A GM egészen addig ment, hogy felhívta a tulajdonosok figyelmét, ne töltsék az autóikat a parkolóházakban, illetve otthonukban éjszaka, mivel óriási veszélyeket rejt magában a kiforratlan módszerekkel kifejlesztett aksi – írta a Futurism magazin.

Nem csupán a General Motors kényszerült erre a drasztikus lépésre, korábban például éppen a Tesla hívta vissza modelljeit: 2021 elején több mint 135 ezer autót szállítottak vissza a gyárba, mivel kiderült, hogy hibás kijelzőket szereltek a fedélzeteikre.

Mindenesetre súlyos csapásként érte a konszernt a döntés, hiszen a Teslák mellett a második legeladottabb villanyautónak számított a Bolt EV, melyből 2020-ban 100 ezer darabot értékesítettek.

Hogy mi lesz végül a modellszéria sorsa, nem tudni, csupán reménykedhetünk abban, hogy méltó riválisra találhat a Tesla, bár ennek csak azok örülnének, akik elérhető áron kívánnak hozzájutni elektromos gépjárművekhez.