Elon Musk 50 millió dollárt ígér az Inspiration4 adománygyűjtő akcióra

Az Inspiration4 által 2021. szeptember 15-én közreadott képen Elon Musk, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (elöl, k), valamint Chris Sembroski, Jared Isaacman, Sian Proctor és Hayley Arceneaux (b-j) civil ûrhajósok fotózáson vesznek részt, mielõtt felbocsátják a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétát a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásáról 2021. szeptember 15-én. Az emberi ûrhajózás 60 éves történetében most elõször indult egy ûrhajó hivatalos ûrhajósok nélkül, kizárólag négy civil utassal a fedélzetén a világûrbe. A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Dragon ûrkapszuláját. A Time magazin értesülései szerint a négy ûrturista útja 200 millió dollárba került. MTI/AP/Inspiration4/John Kraus
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 21. - 10:24

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk is hozzájárult az Inspiration4 űrrepülőgép adománygyűjtési céljának eléréséhez a St. Jude Gyermekkutató Kórház számára, alig néhány órával azután, hogy cége visszahozta a legénységet a Föld körüli pályáról.

A szerdán indult és szombaton érkezett Inspiration4 küldetés fő célja az volt, hogy 200 millió dollárt gyűjtsön a St. Jude számára. Az Inspiration4 parancsnoka, Jared Isaacman milliárdos vállalkozó 100 millió dollárt személyesen adományozott a St. Jude-nak. Az Inspiration4 küldetés további 60,2 millió dollárt gyűjtött össze adományokból, mielőtt Musk ígéretet tett arra, hogy maga is hozzájárul 50 millió dollárral – ezzel a kampány összesen összegyűjtött adományai több mint 210 millió dollárra emelkedtek.

“Számoljatok velem is és 50 millió dollárral”

– írta Musk szombaton egy tweetben.

A történelmi Inspiration4 misszió magán legénységgel három napot töltött az űrben Isaacman, Sian Proctor pilóta, Hayley Arceneaux egészségügyi tiszt és Chris Sembroski missziós szakemberrel a fedélzetén. A legénység 590 kilométeres magasságban keringett a Föld körül, ami a Nemzetközi Űrállomás fölött van, ezzel pedig évek óta a legmesszebbre jutottak a Föld felszíne fölött – írja a CNBC.

Az űrrepülés több mérföldkövet is elért, többek között: A SpaceX első privát űrrepülése, az első teljesen nem hivatásos űrhajós legénység, az első fekete női űrhajópilóta, az eddigi legfiatalabb amerikai űrhajós, és az első ember, aki protézissel repült az űrben.