Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,898 $

1914 óta nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Lappföldön

A lappföldi Kevóban 33,6 Celsius-fokot mértek, miután Finnországban rekordmeleget regisztráltak júniusban.

Fotó: Unsplash/Maria Vojtovicova
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az északi országok rekordközeli hőmérsékletet regisztráltak a hétvégén, egyes helyeken 34 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet is mértek. A legfrissebb adatok azt követően érkeztek, hogy Finnország nemzeti meteorológiai intézete a feljegyzések 1844-es kezdete óta a legmelegebb júniusi hőmérsékletet regisztrálta.

A lappföldi Kevóban vasárnap 33,6 Celsius-fokos hőséget mértek, ami a legmelegebb nap 1914 óta, amikor a hatóságok 34,7 Celsius-fokos regisztráltak – közölte az STT hírügynökség. Svédország több része is rekordhőmérsékletet jelentett júniusban. Soron kívül Orbán Viktor szerint Karácsony majdnem megakadályozta az érkezését

A magas hőmérsékleti értékek a rekordot döntő hőhullámot és az erdőtüzeket követik, amelyek Észak-Amerika egyes részein masszív pusztítást okoztak. Az intenzív hőhullám csak az amerikai Oregon államban 95 ember halálát okozta – közölte vasárnap a kormányzó. Az Egyesült Államok északnyugati és Kanada délnyugati részén több százan haltak meg a hőség miatt.

Szakértők és tisztviselők attól tartanak, hogy a katasztrofális körülmények, amelyeket az éghajlati válság táplál, a következő hónapokban csak súlyosbodni fognak. Michael Reeder, az ausztráliai Monash Egyetem Föld, légkör és környezetvédelem tanszékének meteorológus professzora szerint az európai és az észak-amerikai kontinensen történt események összefüggnek egymással.

Reeder írt azokról a meteorológiai körülményekről, amelyek lehetővé tették az észak-amerikai hőhullám kialakulását. Elmondta, hogy a Csendes-óceán nyugati részén, Japán közelében egy trópusi mélypont megzavarta a légkört, ami úgynevezett Rossby-hullámokat keltett a féltekén. Ez a hullám Kanadától nyugatra tört meg, és ez váltotta ki a hőhullám kialakulásának feltételeit.

„Olyan, mintha egy gitárhúrt pengetnénk. A zavar a sugáráramlat mentén terjedt tovább. Eljutott Észak-Amerikába, (felerősödött) és egy nagyon magasnyomású rendszert hozott létre a légkör középső részén”

– mondta Reeder.

Elmondta, hogy ez aztán egy másik hullámot indított el az Atlanti-óceán északi része felett, amely aztán megtörte és létrehozta a magas hőmérséklet feltételeit az északi régiókban:

„Tehát ebből a szempontból a Skandinávia feletti magas hőmérséklet közvetlenül kapcsolódik ahhoz, ami Észak-Amerikában történt”.

A Guardian azt írja, országos szinten 2021 júniusa volt a harmadik legmelegebb, amit Svédországban valaha is feljegyeztek. A norvég meteorológiai intézet pedig 34 Celsius-fokot regisztrált a sarkkörhöz közeli Saltdal megyében, ez a legmagasabb hőmérséklet, amelyet idén az országban mértek, és csak 1,6 Celsius-fokkal maradt el a norvégiai rekordtól.

Kanada a nyugati Brit Kolumbia tartományban erdőtüzek sorozata ellen küzd, miután az országos rekordot jelentő 49,6 Celsius-fokos hőmérséklettel küzdöttek. A világ számos részén idén már pusztító hőhullámokat tapasztaltak, a déli féltekén Új-Zélandon, ahol ez a hónap téli hónap, szintén a június volt a legmelegebb. Csütörtökön az ENSZ megerősítette, hogy az antarktiszi kontinensen – tavaly mért – 18,3 Celsius-fokos új hőmérsékleti rekordot mértek.

Végjátékos büntetővel bukta el a győzelmet a Manchester United az Old Traffordon

A Manchester United ismét saját magát hozta nehéz helyzetbe, most a Burnley ellen az Old Traffordon.