Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,920 $

Egy újabb kínai autógyár építése is bejelentésre kerülhet Kína elnökének látogatása során

A kínai államfő, Hszi Csin-ping Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen jelentheti be egy új autógyár építését Baranyában.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint a kínai Great Wall Motors autógyártó cég létesíthet üzemet Baranya megyében, amelyet a kínai elnök, Hszi Csin-ping látogatása alatt hivatalosan is bejelenthetnek. A Szabad Európa értesülései szerint a kínai államfő két napos magyarországi tartózkodása alatt Pécsre is ellátogat, ahol az autógyár építésének hírét is bejelenthetik.

A beruházás részleteiről korábban már szivárogtak ki információk, a lap szerint azonban most már megerősítést is nyert, hogy a Great Wall Motors valóban Baranyában kívánja felépíteni első európai üzemét. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

A választott helyszín Bicsérd közelében található, ahol a cég hatszáz hektáros területen tervez autógyárat és kiszolgáló egységeket létesíteni. A gyárban a GWM Ora nevű középkategóriás, valamint a Wey nevű prémiumkategóriás autótípusok gyártása is megvalósulhat, amelyek közül az utóbbi már német piacon is jelen van.

A magyar kormány szempontjából a beruházás jelentős gazdasági és stratégiai előnyöket ígér. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy Magyarország számára fontos, hogy jó viszonyt ápoljon a világ olyan vezető hatalmaival, mint amilyen Kína is.

Hogy valami készülőben lehet a Great Wall Motors és Magyarország között, arra jó jel lehet Szijjártó Péter kínai útja is, mely során néhány nappal ezelőtt éppen ennél az autógyártónál tett látogatást.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.