Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,10 Ft
Euró
388,38 Ft
Font
450,95 Ft
Bitcoin
62,238 $

2023-ban több mint 120 ezer hamis termékre csapott le a NAV

A vámellenőrzésekkel több mint 120 ezer hamis termék bejutását akadályozták meg a NAV pénzügyőrei.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NAV pénteken juttatta el friss közleményét az MTI-hez, mely szerint a pénzügyőrök tavaly több mint 120 ezer hamis termék bejutását akadályozták meg a vámellenőrzésekkel: közel 700 vámellenőrzésben vizsgálták az áruk eredetét.

A NAV összesen több mint 120 ezer termék esetében intézkedett, többségük sportcipő és ruházati termék volt, de rendkívül sok esetben találtak hamis gyerekjátékokat is. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

A közlemény szerint jelentős volt továbbá a karórákkal, parfümökkel, játékkonzolokkal, táskákkal és mobiltelefon-alkatrészekkel vagy -kiegészítőkkel kapcsolatos eljárások száma is. Megállapításuk szerint a hamis termékek jellemzően a Távol-Keletről érkeztek.

Az eljárásokkal érintett összes termék forgalmi értéke megközelítette a 3,8 millió eurót. A lefoglalások kapcsán a NAV kiemelte, a hamis termékek előállítási körülményei és a felhasznált alapanyagok ismeretlenek, a termékek sok esetben nem felelnek meg az EU-ban érvényes termékbiztonsági és fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Ezek az áruk az eredeti termékeknél jóval rosszabb minőségűek, ezért veszélyesek lehetnek a gyermekek és felnőttek egészségére, biztonságára, vagy akár az életükre is. A szellemi tulajdonjogot sértő áruk azonosítása esetén a vámeljárási intézkedés legtöbbször az áruk megsemmisítéséhez vezet.

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.