Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

2023-ban több mint 120 ezer hamis termékre csapott le a NAV

A vámellenőrzésekkel több mint 120 ezer hamis termék bejutását akadályozták meg a NAV pénzügyőrei.

...svg content...MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NAV pénteken juttatta el friss közleményét az MTI-hez, mely szerint a pénzügyőrök tavaly több mint 120 ezer hamis termék bejutását akadályozták meg a vámellenőrzésekkel: közel 700 vámellenőrzésben vizsgálták az áruk eredetét.

A NAV összesen több mint 120 ezer termék esetében intézkedett, többségük sportcipő és ruházati termék volt, de rendkívül sok esetben találtak hamis gyerekjátékokat is. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A közlemény szerint jelentős volt továbbá a karórákkal, parfümökkel, játékkonzolokkal, táskákkal és mobiltelefon-alkatrészekkel vagy -kiegészítőkkel kapcsolatos eljárások száma is. Megállapításuk szerint a hamis termékek jellemzően a Távol-Keletről érkeztek.

Az eljárásokkal érintett összes termék forgalmi értéke megközelítette a 3,8 millió eurót. A lefoglalások kapcsán a NAV kiemelte, a hamis termékek előállítási körülményei és a felhasznált alapanyagok ismeretlenek, a termékek sok esetben nem felelnek meg az EU-ban érvényes termékbiztonsági és fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Ezek az áruk az eredeti termékeknél jóval rosszabb minőségűek, ezért veszélyesek lehetnek a gyermekek és felnőttek egészségére, biztonságára, vagy akár az életükre is. A szellemi tulajdonjogot sértő áruk azonosítása esetén a vámeljárási intézkedés legtöbbször az áruk megsemmisítéséhez vezet.