Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Aquaman a valóságban: 100 napig próbál a víz alatt élni egy egyetem professzora

TÉMÁK:
#Tanulmány
Fotó: Unsplash/Talia Cohen
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy floridai professzor Aquaman nyomdokaiba lépne: elhatározta ugyanis, hogy egy kísérlet keretein belül megpróbál 100 napig a víz alatt élni.

A New York Post jelentése szerint a Dél-Floridai Egyetem egyik professzora már március eleje óta a víz alatt él: egy egyedülálló biológiai tanulmány keretében pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy rekordot jelentő 100 napig maradjon víz alatti lakhelyén.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Joseph Dituri, akit a közösségi médiában sokan csak Dr Deepsea-ként ismernek, azt vizsgálja, hogy az emberi szervezet hogyan képes hosszabb távon elviselni annak a hatását, ha konstans extrém nyomás alatt van: a professzor egy 100 négyzetméteres területen él a tanulmány idején, több mint 9 méterrel a víz felszíne alatt.

Március 1-jén, amikor elkezdte a rendhagyó kísérletet, Dituri egy Instagram-videóban jelentette be, hogy a következő 100 napban “vízalatti élőhelyén fog élni”. Amennyiben pedig Dituri képes lesz teljesíteni a 100 napos célt, úgy megdönti a jelenlegi, 73 napos rekordot is, melyet még 2014-ben állított fel két Tennessee-i professzor.

A professzor küldetése természetesen nem egy egyemberes feladat, ugyanis egy orvosi csapat felügyeli és rutinszerűen ellenőrzi az 55 éves férfi egészségi állapotát. A kísérlet során az orvosok vérvizsgálatokat, ultrahangot és várhatóan elektrokardiográfiát is végeznek majd a professzoron.

Ezen felül pszichoszociális és pszichológiai teszteknek is alávetik majd, hogy megértsék, milyen mentális hatásokkal jár, ha valaki hosszabb ideig egyedül van egy szűk térben, ami kicsit hasonló az űrutazáshoz. A kísérlet azért is fontos, mert ember korábban még soha nem volt ilyen hosszú ideig víz alatt, ezért érdekes lesz a tanulmány minden megállapítása is.