Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,09 Ft
Euró
386,62 Ft
Font
454,37 Ft
Bitcoin
69,526 $

Elérték az első mérföldkövet az űrszemét eltakarítására indított projektben

Japán mérnököknek sikerült teljesíteniük az űrszemét eltakarítására indított küldetés első részét, ami a jövőre nézve is bizakodásra ad okot.

...svg content...Fotó: Twitter/Astroscale
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Komoly gondot jelent a tudósok számára, hogy a Föld körül – a korábbi küldetések miatt – rengeteg űrszemét kering. Ezek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az újabb és újabb küldetésekre, mivel egyre több van belőlük, a sebességük pedig olyan nagy, hogy már egy apró anyacsavar is súlyos károkat okozhat például a Nemzetközi Űrállomásban. Ám a szakemberek leginkább a Kessler-effektustól tartanak, amely azt írja le, hogy az egymással ütköző űrszemetek láncreakcióhoz hasonló módon egyre több űrszemetet generálnak.

A kutatók ezért szeretnének valamilyen módon megszabadulni ezektől, ennek megvalósításán pedig már a NASA, Kína, az oroszok és Japán is tevékenykedik. Utóbbi egyébként el is indított egy küldetést, ami azt demonstrálná, hogyan lehetséges az űrszemét eltakarítása, de ami még fontosabb, a projekt most elérte az első mérföldkövét: sikeresen manőverezett oda egyhez, és sikerült is róla fotót készítenie az űrszondának – számolt be a HVG. Mint írják, az ADRAS-J (Active Debris Removal mission by Astroscale-Japan) nevű küldetés februárban startolt el. Soron kívül Vörös szuperóriás csillag szomszédságában csodálhatjuk meg a holnapi teliholdat

Azóta pedig számos manővert hajtott végre az űreszköz, hogy megközelítse és követni tudja az említett űrszemetet, bár ez nem volt egyszerű feladat, mivel ezek az eszközök semmilyen pozíciót nem tudnak megadni magukról. A mérnökök közlése szerint a szerkezet nem irányítható és nem is lehet vele kommunikálni, vagyis arra nincs esély, hogy „szép szóval” befogják, ám hamarosan egy újabb küldetés indulhat a szeméthez: mégpedig az ADRAS-J2, ami ismét lefotózná a törmeléket, majd egy robotkar segítségével be is fogná azt – teszik hozzá a cikkben.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy floridai férfi kártérítést követel, miután a Nemzetközi Űrállomásról származó törmelék a házára zuhant, és majdnem eltalálta a fiát. Alejandro Otero beszámolója szerint egy űrszemétdarab átütötte a tetőszerkezetét, valamint két emeletet is, ráadásul majdnem a fiát is eltalálta. A törmelék feltehetően egy raklapról származott, amelyeken használt akkumulátorokat tároltak, és amit a Nemzetközi Űrállomásról egy rutinszerű ártalmatlanítási művelet során dobtak ki.

Megtalálhatták az allergia ellenszerét, saját immunrendszerünk lehet a kulcs

Százmilliók küzdenek a kellemetlen tünetekkel, most két kutatócsoport is új eredményekkel kecsegtet.