Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Az USA elnöke teljesen újjáépítené Puerto Ricót a hurrikán után

Fotó: Árvízben álló lakóépületek a Puerto Ricó-i Salinasban a Fiona hurrikán elvonulása után, 2022. szeptember 19-én. Az áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó, 140 kilométeres óránkénti szélsebességet elérõ trópusi vihar miatt eddig 1083 embert menekítettek ki otthonából az Egyesült Államokhoz tartozó karibi szigeten. MTI/AP/Alejandro Granadillo

Takács Petra

2022. október 5. - 09:27

Joe Biden amerikai elnök nagyon komoly ígéretet tett, miszerint teljesen újjáépítik Puerto Ricót a tomboló hurrikán után.

Teljes újjáépítést ígért a hurrikán után Puerto Ricóban Joe Biden amerikai elnök, aki felesége társaságában két héttel a Fiona hurrikán pusztítása után hétfőn látogatott az Egyesült Államok társult szövetségi államába.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

A tervek szerint az elnöki pár szerdán felkeresi Floridát is, amelynek nagy részét érintette a múlt héten a 4-es erősségű Ian-hurrikán. Joe Biden bejelentette, hogy 60 millió dollárt (26 milliárd forint) bocsátanak Puerto Rico rendelkezésére a tavaly teljes politikai egyetértésben elfogadott infrastruktúra törvény alapján, amelyből megerősítik a tengerparti árvíz-gátakat, új árhullám előrejelző-rendszert építenek ki.

Az elnök ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy minden egyes penny-t, amit megígért, átutalnak. Puerto Ricót szeptember 18-án érte el a Fiona trópusi vihar 1-es erősségű hurrikánként, amely súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott utakat és hidakat mosva el.

A természeti katasztrófa két halálos áldozatot követelt, a számítások szerint a vihar okozta károk meghaladják a 3 milliárd dollárt. A szigeten mostanra 90 százalékban helyreállították az elektromos hálózatot, ugyanakkor 137 ezer ember még mindig áramszolgáltatás nélkül kénytelen élni az 1,47 milliós szigeten.

Floridában időközben folytatódik a mentés, a károk elhárítása és a helyreállítás a múlt szerdán és csütörtökön tomboló Ian-hurrikán nyomán, amely az állam történetének negyedik legsúlyosabb vihara volt.

A hatóságok által hivatalosan megerősített összes halálos áldozat száma a hétfői adatok alapján 68 volt. 61 ember Floridában halt meg, 4-en Észak-Karolinában és 3-an Kubában vesztették az életüket, a CNN hírtelevízió ugyanakkor helyi forrásokra hivatkozva már legkevesebb 100 floridai áldozatról számolt be.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.