Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Az USA provokátornak nevezi Kínát, nagyon közelről figyelik őket

Fotó: A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök előző napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 4. - 18:43

Az Egyesült Államok is teljesen feleslegesnek tartja Kína nagyszabású hadgyakorlatát, ami miatt már Japán is elkezdett aggódni.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora szintén reagált a kínai hadgyakorlatra, aminek ideje alatt több ballisztikus rakétát is kilőtt Kína, melyekből nem egy Japán körül csapódott be.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Japán ugyancsak mélységes aggodalmát fejezte ki Kína hadgyakorlata miatt, ami több kérdést is felvet. Kirby az NBC-nek adott csütörtöki interjújában azt mondta, nagyon közelről figyelik a helyzetet, amit aggasztónak nevezett.

„Nemcsak számunkra aggasztó, hanem nyilván a tajvani nép számára is az. Aggasztó a térségben található szövetségeseink számára is, különösen Japánnak ” Bár Kína előre szólt, súlyos következményei lesznek, ha az USA gépe leszáll Tajvaban.

Pelosi végül megérkezett Tajvanba, majd nem sokkal később hadgyakorlatba kezdett Kína. Minden idők legnagyobb hadgyakorlatával hívták fel magukra a figyelmet Tajvan közelében, soha ezelőtt nem abszolváltak ilyen méretű gyakorlatot a tajvani területen.

Kirby szerint ebben az esetben Peking egy provokátor, és nem kellett volna így reagálniuk egy kongresszusi képviselő teljesen átlagos tajvani útjára. „A kínaiak azok, akik ezt eszkalálják.” – emelte ki a helyzet kapcsán az amerikai tisztviselő.

Az USA szerint a kínai hadgyakorlat amiatt is veszélyes, mert annak során benne lehet a hiba kockázata, akár egy rakétakilövésnél, ami pedig egy konfliktushoz vezethet. A feszültség egyre nagyobb a térségben, Kína nagyon nem elégedett azzal, hogy az USA belevakozik a tajvani ügyekbe.