Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,402 $

Az USA határozottan üzent a Gázai övezetben zajló háború kapcsán

Joe Biden amerikai elnök folyamatosan informálva van a Gázai övezetben zajló háborúról.

Fotó: EPA/ABIR SULTAN
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

A Gázai övezetben működő legnagyobb kórházat meg kell óvni – reagált Joe Biden hétfőn a palesztin térségben zajló harcok fejleményeire. Az amerikai elnök egy fehér házi eseményen sürgette, hogy a katonai műveletek során kíméljék a Gáza városában működő Al-Shifa kórházat, és hozzátette, elvárja, hogy ez a jövőben így legyen.

Az elnök utalt arra is, hogy Katar, az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász bevonásával aktív egyeztetések zajlanak a palesztin szervezet által október 7-én elhurcolt több mint 200 civil, köztük 10 amerikai szabadon engedéséről. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden vasárnap telefonon egyeztetett Katar uralkodójával a foglyok érdekében zajló tárgyalásokról, és köszönetet mondott az arab ország közvetítő szerepvállalásáért.

Katar közvetlenül egyeztet a Hamász képviselőivel

A foglyok érdekében zajló egyeztetésekről beszélt az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján. Jake Sullivan beszámolt arról, hogy Katar közvetlenül egyeztet mind a Hamász képviselőivel, mind az izraeli kormánnyal.

Izrael szerint október 7-e óta a Hamász 240 embert tart fogva, többségében izraelieket, de köztük több külföldi is van. A hétvégén a palesztin szélsőséges szervezet azt közölte, hogy az elmúlt hetek izraeli légitámadásainak következtében a túszok egy része is életét vesztette.

Az amerikai kormányzat úgy reagált, hogy a Hamász állításait nem tudja „készpénznek” venni, de nincs információja arról, hogy a foglyok közül hányan vannak még életben. Az Egyesült Államok kilenc amerikai állampolgárról tud, valamint egy állandó tartózkodási engedéllyel, zöld kártyával rendelkező személyről.

Párbeszéd az amerikai és izraeli kormány között

Jake Sullivan hangsúlyozta, hogy napi szinten zajlik párbeszéd az amerikai és izraeli kormány között arról, hogy az izraeli katonai műveletek során miként lehet csökkenteni a civil áldozatok számát.

A külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elismerte, hogy eltérnek Izrael és az Egyesült Államok elképzelései a Gázai övezet jövőjével kapcsolatban. Matthew Miller megismételte, hogy az Egyesült Államok nem tartja elfogadhatónak palesztinok erővel történő kitelepítését az övezetből, valamint nem támogatja az újbóli izraeli megszállást, és a Gázai övezet területének csökkentését sem. Mindemellett a térség a jövőben nem lehet kiindulópontja terrortámadásnak sem – tette hozzá.

A külügyi szóvivő a Gázai övezet kórházaiban kialakult nehéz körülményekről beszélt és kijelentette, hogy nem akarnak fegyveres tűzharcot látni egészségügyi létesítményekben. A külügyminisztérium szóvivője beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak partnerekkel a Gázai övezetbe telepítendő mobil egészségügyi létesítményekről, különös tekintettel az övezet déli részére, ahol ellátást igénylő sérült palesztinok vannak.

(MTI)

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.