Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Több száz embert vettek őrizetbe a legutóbbi fehérorosz tüntetéseken

Ismét utcára vonultak a demonstrálók Belorussziában, kifejezvén nemtetszésüket az ellentmondásos úton megválasztott elnök, Aljakszandr Lukasenkával szemben.

Minszk, 2021. január 24. A nem engedélyezett ellenzéki tüntetés résztvevői élőláncot alkotnak Minszkben 2021. január 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. Az ellenzék Lukasenka lemondását és új választást követel, az elnök azonban nem hajlandó erre, helyette alkotmánymódosítást helyezett kilátásba. MTI/EPA
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Közel 200 ezer ember gyűlt össze a nagyvárosok utcáin csütörtök délután, hogy egy hatalmas demonstráció keretében Lukasenka lemondását követeljék – írta az AP hírügynökség.

A fehérorosz belügyminisztérium szóvivője, Olga Hemodanova elmondta, közel kétszáz embert tartóztattak le a hatóságok illegális gyülekezés szervezésének gyanúja miatt. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Lukasenkát egyébként Európa utolsó diktátorának tartják, és hiába próbálta az ellenzék évtizedeken keresztül leváltani posztjáról a keménykezű vezetőt, egyszer sem sikerült az akció, melynek következtében már 26 éve államfőként tevékenykedhet.

A tüntetések első hulláma augusztusban tört ki azután, hogy az ellenzék szerint elcsalták az elnökválasztásokat, ugyanis az exit pollok alapján nem neki, hanem éppen legfőbb kihívójának kellett volna győznie.

A legutóbbi nagyobb demonstráción tavaly több mint 33 ezer embert tartóztatott le a belorusz rendőrség, az őrizetbe vett állampolgárok nagy részét azóta börtönbüntetésre és súlyos pénzbírságra ítélték.

Lukasenka ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja az elnökválasztás után Litvániába menekült, míg támogatóit sorozatos razziákon elfogták, és szintén börtönbe vitték, miközben politikai partnerei egyaránt disszidáltak az országból.