Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Lukasenka a Navalnij-ügyben is lát Fehéroroszország-ellenes szálat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvõ katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással gyõzött. MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics
not image

Nagy Noel

2020. szeptember 6. - 10:50

Mihail Misusztyin, Oroszország miniszterelnöke úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak nem szabad engednie a külső nyomásnak, és saját erőből kell megtartani a szuverenitását és a területi integritását – idézte az Al Jazeera. Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember Az orosz miniszterelnök még csütörtökön látogatta meg Fehéroroszországot, mely a világsajtóban kiemelt figyelmet élvezett […]

Mihail Misusztyin, Oroszország miniszterelnöke úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak nem szabad engednie a külső nyomásnak, és saját erőből kell megtartani a szuverenitását és a területi integritását – idézte az Al Jazeera.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az orosz miniszterelnök még csütörtökön látogatta meg Fehéroroszországot, mely a világsajtóban kiemelt figyelmet élvezett az elmúlt hetek során, ugyanis az augusztus 9-i választások óta hatalmas nyomás van Aljakszandr Lukasenka elnökön, amiért feltehetően elcsalta a választásokat.

A vitatott választás óta folyamatosan, több tízezres nagyságrendben vonulnak nap, mint nap az utcára fehéroroszok, kifejezve elégedetlenségüket az autoriter rezsim ellen, és követelve Lukasenka mihamarabbi lemondását. A hatóságok nem kegyelmeztek a kormányt kritizálóknak, már több tüntetőt is megvertek, megkínoztak, illetve meg is öltek.

Eközben pedig újabb jele van annak, hogy az elmúlt években viharos orosz-fehérorosz kapcsolatok kezdenek erősödni, legalábbis Lukasenka ezt célozza. A fehérorosz autokrata ugyanis beszállt Oroszország oldalán a növekvő vitába, ami a nyugati országok és Oroszország között tört ki Alekszej Navalnij megmérgezése kapcsán.

A HÉTVÉGÉN ÜNNEPELTE 66. SZÜLETÉSNAPJÁT LUKASENKA, MELYEN A TÜNTETŐK IS “MEGKÖSZÖNTÖTTÉK”

Lukasenka állítja, a fehérorosz nemzetbiztonsági szolgálatok olyan német hívásokat érzékeltek, melyben „bevallják”, hogy Navalnij megmérgezése igazából álhír. Lukasenka ezt a Misusztyinnal való minszki hívása során említette, és azt állította, Berlin és Varsó is hazudik az ügyben.

„Nem mérgezték meg Navalnijt. Ezt azért csinálták, hogy eltereljék Vlagyimir Putyin orosz elnököt attól, hogy beavatkozzon Fehéroroszország belügyeibe” – állította Lukasenka, és ugyan nem mondott további információkat az ügyről, csak annyit tett hozzá, hogy a hívásokról készült leiratokat át fogja adni az orosz biztonsági szolgálatoknak.

Navalnij egyik elsőszámú tanácsadója, Leonyid Volkov is reagált Lukasenka szavaira, melyeket nemes egyszerűséggel „nevetségesnek” titulált. Ezen felül kritizálta az orosz miniszterelnököt, szerinte „bűnrészes” a Navalnij ellen elkövetett gyilkossági kísérletben azzal, hogy részt vesz „ebben a cirkuszban”.

LUKASENKA FEHÉROROSZORSZÁGÁBAN AZ ÚJSÁGÍRÓK NEM ÉREZHETIK BIZTONSÁGBAN MAGUKAT

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.