Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Ígéretes testsúlycsökkentő gyógyszert hoztak forgalomba

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 8. - 21:31

Július 4-én az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyott egy vadonatúj fogyást elősegítő készítményt, amellyel a túlsúllyal és kóros elhízással diagnosztizált páciensek életén lehet könnyíteni.

A gyógyszert a Novo Nordisk biotechnológiai vállalat Wegovy néven hozta forgalomba, fő alkotóeleme pedig a viperagyík halálos mérgéből kivont hormon, amit szemaglutid névre kereszteltek – olvasható az FDA közleményében.

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

A klinikai tesztek során a kísérleteken részt vevő páciensek esetében átlagosan 12,4 százalékos súlyvesztést értek el, miközben egy másik ellenőrzés alkalmával 6,2 százalékos mínuszt jegyeztek fel, továbbá fontos, hogy nem jelentkeztek súlyos mellékhatások.

A New York-i Mount Sinai Kórház neurológus professzora, Ivan de Araujo szerint egy olyan készítményt sikerült megalkotniuk, amelyet egyrészt nagy mennyiségben elő lehet állítani mindenféle gond nélkül, másrészt biztonságos is, egyben hatékony, ezért nem kell tartani a kellemetlen utóhatásoktól.

A gyógyszer lényegében feltöri a szervezet endokrin rendszerét, és az elhízásban szenvedő betegeknél hamarabb áll be a teltségérzet, így kevesebb ételt visznek be a testükbe, ezáltal gyors ütemben csökkenhet a testtömegük.

Természetesen széles körben nem egy gyógyszer lesz a megoldás a túlsúlyra és az elhízásra, a legjobb módszer az lenne, ha egyre többen állnának át az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra, e két tényező megváltoztatása és mindennapi életünkbe való implementálása nélkül vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A készítmény kifejlesztői is hangsúlyozták utóbbi két faktor fontosságát, egyúttal hozzátették, nem lecserélni szeretnék a természetes módszereket, csupán kiegészítőként járulnának hozzá a gyógyszerrel ahhoz, hogy beinduljon a kívánt testsúlycsökkenés.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.