Szlávik János nagyon jó híreket közölt a három oltással rendelkezőnek

Fotó: A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a hatvani Albert Schweitzer Kórház oltópontján 2022. január 15-én. Januárban a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelőben időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval minden csütörtök és péntek délután, valamint szombati napokon várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni oltást. MTI/Komka Péter
not image

Hujber Dávid

2022. január 17. - 19:28

Azok, akik már három oltást is felvettek Covid ellen, nagyon jó híreket kaptak, még akkor is, ha közülük is lehetnek, akik kórházba kerülnek.

A kulcsot a tünetek jelentik, mert azok, akik oltatlanok, általában súlyosabb tüneteket produkálnak, majd szép lassan olyan súlyossá válhat az állapotuk, hogy gépi lélegeztetésre kerülnek.

Mint kiderült, többségében oltatlanok vannak súlyos állapotban a kórházakban, és vannak, akiknek már túl késő felvenni az oltását, mert feladja a szervezetük a harcot. Számos példát találunk erre, de voltak olyanok is, akik a halálos ágyukon sem bánták meg, hogy nem éltek a vakcina felvételének lehetőségével.

Adódik a kérdés, mire számíthatnak azok, akik már mindhárom oltásukat felvették, tehát mindent megtettek, amit csak lehetséges. A három oltással rendelkezők vannak a legnagyobb biztonságban, de ez még nem jelenti azt, hogy ez a biztonság 100%-os lenne.

„Akinek most három oltása van, az gyakorlatilag teljesen biztonságban érezheti magát?” – tették fel a kérdést Szláviknak a Mokkában hétfő reggel. „Nem érezheti teljesen biztonságban, hiszen az omikron azokat is megfertőzheti, akinek három oltása van.”

Szlávik: a súlyosabb Covid-betegek nagy része oltatlan

„Viszont abban biztos lehet, hogy akinek három oltása van, az hihetetlen valószínűséggel nem fog kórházba kerülni, pláne intenzív ellátásra. Tehát megfertőzheti a három oltottakat is: folyhat az orra, lehet láza, köhöghet, de szinte biztos, hogy nem lesz súlyos beteg.”

„Itt a titok! Tehát az egy oltást követően még nincs meg ez a nagy védelem. A második oltást követően 60-70%-os, és a harmadik oltás hozza meg azt, hogy az omikron ellen nagy biztonságban lehetünk abban a tekintetben, hogy nem kerülünk kórházba.”