Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Szlávik figyelmeztet, az oltatlanok az omikron miatt is súlyos állapotba kerülhetnek

Fotó: Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak a neuchateli Pourtales kórház intenzív osztályán 2021. december 21-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Azok az oltatlanok, akik arra játszanak, hogy az új variáns enyhébb tüneteket okoz, ugyanolyan nagy bajba kerülhetnek, mint a delta esetében.

A vírus nem válogat, és ugyan az oltottak is elkaphatják azt, sokkal kisebb az esélye annak, hogy kórházba vagy súlyos állapotba kerülnek. Az omikron vírusvariáns egyelőre csak enyhébb tüneteket okoz, legalábbis, ha az átlagot nézzük, de ezen mutáció miatt is haltak már meg emberek.

Szlávik János a Mokka vendégeként beszélt arról, hogy igenis komolyan kell venni az omikront, és az oltatlanok veszélyben érezhetik magukat. Emiatt is fontos, hogy az emberek éljenek az oltás lehetőségével, ami továbbra is adott, és ingyenes.

„Az omikron azért nem annyira jó, az oltottaknál tudjuk azt, hogy megfertőződhet, aki oltott. Nála vagy tünetmentes vagy nagyon enyhe tüneteket okoz, de az oltatlanra az omikron is veszélyes.”

Kiderült, hogy a kórházba kerültek közül hányan nem voltak oltottak, és meddig tarthat az ötödik hullám

„Ezt ne felejtsük el, attól ez még egy SARS-2 koronavírus, és ha egy oltatlannal találkozik, nem biztos, hogy annyira jóindulatú lesz, esetleg komoly tüdőgyulladást okoz vagy intenzív osztályra kényszeríti az illetőt.”

„Ezért mondjuk mi, hogy az omikron természetesen egy úgymond jobb indulatú, enyhébb tüneteket okozó betegség, de az oltatlanokra nagyon veszélyes, ezt látjuk a kórházakban is.” – folytatta Szlávik.

„Mi nem látjuk azt, hogy aki bejön hozzánk az omikron vagy delta fertőzött, de még mindig van nagyon sok olyan oltatlan, akinél nagyon súlyos betegséget okoz.” – zárta le a válaszát a szakértő.