Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Szlávik János szerint az omikron után egy kevésbé jóindulatú variáns jöhet

Fotó: Szlávik János infektológus fõorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szlávik János infektológus úgy véli, hogy bár jelenleg kevesebben kerülnek kórházba az omikron miatt, semmi garancia nincs arra, hogy ne jönne egy másik, kevésbé jóindulatú variáns.

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, hogy az omikron következtében több a tünetmentes fertőzött, emellett enyhébb betegséget is okoz, bár ez még nem bizonyított.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról is beszámolt, hogy az intézményének infektológiai és intenzív osztályán is csökkent a betegszám, ennek pedig egyértelműen az oltások felvétele az oka.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az oltatlanoknál az omikron ugyanolyan súlyos is lehet, mint a korábbi variánsok, ráadásul a hazai intenzív osztályokon az oltatlanok vannak többségben.

Ezzel szemben az oltottak kevesebb eséllyel adják tovább a vírust, ha elkapják, illetve egészen enyhe tünetekkel járhat számukra a betegség, úgy mint orrfolyás, torokfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom – írja a Portfolio.

Továbbá abban az elméletben sem hisz, hogy a koronavírus influenzaszerű betegséggé szelídül a későbbiekben, ami ellen félévente lesz szükség oltásra. A jövőbeni kilátásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „legkésőbb 2023-ig végét látom ennek a dolognak”.