Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik be lettek oltva koronavírus-vakcinával

MTI/Vasvári Tamás
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rengeteg tapasztalattal rendelkeznek az orvosok az úgynevezett poszt-covid tünetegyüttes kapcsán, ami ugyanúgy előfordulhat oltottaknál is, mint oltatlanoknál.

A mellkasi fájdalomtól az álmatlanságig sokféle tünete lehet az úgynevezett long- vagy poszt-covid szindrómának. Erről a tünetegyüttesről akkor beszélhetünk, ha a koronavírus-fertőzésen átesetteknél a betegség kezdete után még két-három hónappal is jelentkeznek zavaró panaszok – mondta a Budai Egészségközpont belgyógyász-kardiológus szakorvosa.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Bencze Ágnes az Infostart hírportálnak adott nyilatkozatában kiemelte, a vezető tüntet az érintett betegeknél a nagy fokú fáradtság, a mellkasi fájdalom és a köhögés, valamint időszakosan panaszolnak légszomjat is.

Az említetteteken túl a betegeknek lehet ízületi fájdalmuk, szaglási panaszuk, szaglásvesztés, esetleg bűzös szagok érzete. Sok páciens panaszkodik továbbá koncentrációs zavarokra és depresszióra – tette hozzá.

Az európai adatok szerint a fertőzésen átesettek 20-25 százalékánál jelentkezik a poszt-covid, a kínai statisztika szerint azonban a betegek 70 százaléka szenved tőle.A fertőzésen tünetmenetesen átesetteknél nem, az oltott betegeknél azonban megjelenhet a szindróma – magyarázta a szakember.

Erre természetesen még kevés epidemiológiai adatunk van, de találkoztam már olyan beteggel, aki oltás után lett koronavírusos, és később enyhe poszt-covidos tüneteket panaszolt. A maradványtüneteket tapasztalók mindenképpen forduljanak orvoshoz, a panaszok hátterében ugyanis súlyos szövődmények is lehetnek. Az olyan páciens, aki két-három hónap után is köhög, lehet, hogy poszt-covid szindrómás, és elképzelhető, hogy covid-fertőzés okozta tüdőembóliája van, ami csak megfelelő vizsgálatok útján zárható ki” – figyelmeztetett Bencze Ágnes.