Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

A kutatók megkezdik az adatgyűjtést a poszt-Covid tanulmányozásához

Fotó: Unsplash/engin akyurt
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 15. - 13:51

Az úgynevezett poszt-Covid rejtélyeinek megfejtése csütörtökön egy lépést tett előre azzal, hogy elindult egy nemzetközileg koordinált kísérlet az állapotra vonatkozó szabványosított adatok rögzítésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a súlyos légúti fertőzésekkel foglalkozó ISARIC szervezet bejelentette, hogy közös projektet indítanak egy úgynevezett alapvető eredménykészlet (COS) összegyűjtésére, hogy segítsenek jobb képet alkotni a koronavírus-fertőzés utáni állapotokról.

Soron kívül Nagyot drágult a magyarok egyik kedvenc karácsonyi csemegéje is

A WHO-n keresztül kiadott nyilatkozatában az ISARIC azt mondta, hogy a poszt-Covid, amely a világjárvány egyik kevésbé ismert aspektusa, egy “kialakulóban lévő globális egészségügyi válság”. Keveset tudunk arról, hogy a fertőzés akut fázisának átvészelése után egyesek miért küzdenek a felépüléssel, és miért szenvednek folyamatos tünetektől, többek között légszomj, rendkívüli fáradtság, valamint szív- és idegrendszeri rendellenességek tüneteitől.

Annak ellenére, hogy a koronavírusos esetek “jelentős része” poszt-Covidban szenved, “az erre az állapotra vonatkozó bizonyítékok korlátozottak, és rövid távú nyomon követéssel rendelkező kis betegcsoportokon alapulnak. Sürgősen szükség van egy COS kidolgozására, hogy optimalizálni és szabványosítani lehessen a klinikai adatgyűjtést és jelentéstételt a vizsgálatok (különösen a klinikai vizsgálatok) és a klinikai gyakorlat során erre az állapotra vonatkozóan” – mondta az ISARIC.

A COS és a poszt-Covid szakértőiből álló nemzetközi csoport a WHO és az ISARIC mellett kutatási programot állított össze, áll a közleményben. A projekt, amelynek címe Post-Covid Condition Core Outcomes, a poszt-Covidban szenvedő emberek felmérésével kezdődik. A következő hónapokban befejeződő első szakasz arra fog összpontosítani, hogy milyen eredményeket kell mérni; a 2022-ben befejeződő második szakasz pedig azt vizsgálja majd, hogyan lehet ezeket az eredményeket mérni.

Az AFP által összeállított, hivatalos forrásokból származó összesítés szerint közel 205 millió koronavírusos megbetegedést regisztráltak a járvány 2019 decemberi, kínai kitörése óta. A valódi szám, beleértve a nem regisztrált eseteket is, jóval magasabb lesz, míg a poszt-Coviban szenvedők száma egész egyszerűen ismeretlen. A WHO a múlt héten közölte, hogy azon dolgozik, hogy jobb rehabilitációs programok álljanak rendelkezésre a poszt-Covidban szenvedők számára.

A szervezet idén egy sor szemináriumot tartott, amelyek célja a poszt-Covidos állapotok jobb megértése volt, és amelyeken nemcsak tudósok és orvosok, hanem közvetlenül maguk az érintettek is részt vettek. Janet Diaz, a WHO poszt-Coviddal foglalkozó vezetője elmondta, hogy a múlt héten több mint 200 tünetről érkezett jelentés.

Diaz elmondta, hogy egyes betegek tünetei az akut fázis után is elhúzódtak; mások jobban lettek, majd visszaestek, és az állapotuk kiújulhatott; míg másoknak a tünetei csak az akut fázisból való felépülés után jelentkeztek újra. Ami közös, hogy a betegek egy része átlagosan kilenc hónapig vagy még tovább szenvedett a tünetektől.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.