Ezzel a három poszt-covid tünettel azonnal forduljunk orvoshoz

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 28. - 23:02

A koronavírus-járvány ugyan enyhülőfélben van, mégis a fertőzésen átesetteknél kialakulhatnak súlyos utóhatások, amelyek később komplikációkat idézhetnek elő.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa az Egészség Kalauz hírportál megkeresésére elmondta, a klinikán manapság olyan betegek fordulnak meg, akiknél a koronavírus-fertőzés tünetei még 2020 szeptembere és 2021 áprilisa között kezdődtek.

A 47 év átlagéletkorú páciensek között nemeket vizsgálva nincs számottevő eltérés, szinte egyforma arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség. Legfőbb társbetegségként a magas vérnyomást írták le, majd ezt követi az asztma és a COPD-hez köthető tüdőpanaszok.

A legtöbben gyengeségre, fáradékonyságra, köhögésre és légszomjra, valamint nehézlégzésre panaszkodnak, ezért keresték fel a tüdőgyógyászokat.

A poszt-covid szimptómák velejárója lehet még a szűnni nem akaró, kellemetlen mellkasi fájdalom, illetve a rendellenes szívdobogás, ami mellé gyakran szapora pulzus is társulhat.

A covid-fertőzés következtében a betegek egyharmadánál alakulhat ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8%-os értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok – mellkas CT és mellkas röntgen – alapján a tüdő érintettsége a vizsgálat időpontjában 10,1%-os. Ilyen arányban a Covid tehát akár hónapok múlva – itt átlagosan 46 nap elteltével – is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Dr. Potecz Györgyi közölte, jelenlegi tudomásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük, ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés jelentkezik, vagy lábdagadás esetén.