Lelki és mentális segítségre szorulnak a poszt-covid szindrómában szenvedő betegek

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.16 - 11:08

A Fogjunk Össze Alapítvány olyan foglalkozások szervezésébe kezdett, amely a covid-fertőzötteket kezelő egészségügyi dolgozókat segíti.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, a Fogjunk Össze Alapítvány programja alapvetően a covid-ellátásban dolgozó egészségügyi dolgozókat kívánná segíteni, részben lelki, részben testi megújulást biztosítva számukra, hiszen sokuk nagyon elfáradt a járványkezelésben, így mentálisan és fizikálisan is feltöltődésre lehet szükségük.

Az InfoRádiónak adott interjújában a szakember kiemelte, maga a program a pszichés támogatással kezdődne, tehát olyan szervezett kis- és nagycsoportos foglalkozásokat, előadássorozatok terveznek az érintettek számára, amelyek során beszélhetnek az elmúlt időszakról, megosztva a problémáikat. 

Poszt-covid szindróma alatt összefoglalóan azokat a tüneteket kell érteni, amelyek a koronavírus-fertőzés kezelését követően hosszú távon is megmaradnak, esetleg később meg–megújulva vissza–vissza térnek. A Fogjunk Össze Alapítvány elnöke közölte, az ebben érintett valamennyi páciensük utólagos gondozásban részesül, és rendszeresen behívják őket ellenőrzésre.

Fontosnak nevezte, hogy esetükben minden olyan panaszt vagy tünetet, amely a betegek számára ismeretlen, nem tudják hová tenni, azokat ők időben észleljék, és adott esetben kezeljék is.

“Azt, hogy hány embert érinthet a poszt-covid szindróma, pontosan nem lehet megmondani” – mondta Ficzere Andrea, aki egyúttal hozzátette, nem mindegyikük érkezik be az ellátórendszerbe, ezért nem mindig tudják egyértelműen megállapítani, hogy a tüneteik a poszt-covid szindrómának tudhatóak-e be.

“Szóval fontos, hogy összefogjunk és egy komplex szemlélet mentén tudjuk ezeket a betegeket ellátni” – figyelmeztetett a szakember.