Ezek a koronavírus-fertőzésből való felgyógyulás után hat hónappal kialakuló poszt-covid tünetek

MTI/PAP/Wojtek Jargilo
not image

Kulcsár Péter

2021. május 23. - 10:35

Miközben rengetegen sikeresen felgyógyultak koronavírus-fertőzésből a járvány kitörése óta, sokaknál csak hosszú hónapokkal a felépülést követően jelentkeznek a panaszok és a szövődmények.

Az akut fertőzés lezárulta utáni időszakban a páciensek 14 százalékánál alakult ki olyan állapot, ami kezelésre szorult – derült ki a MedicalXpress orvosi szaklap beszámolójából.

Amerikai szakemberek összesen 266 ezer fertőzött adatait elemezték ki, akik a 18-65 év közötti korosztályba estek és 2020. október végéig kapták el a koronavírust. Esetükben több mint ötven különböző betegséget azonosítottak, és megfigyelték, hogy ezek közül hány maradt meg hat hónap után is.

Az eredmények alapján az érintett betegek 14 százalékánál alakult ki legalább egyfajta, kezelést igénylő állapot a koronavírus-fertőzést követően, ami 5 százalékkal magasabb az egészséges, kontrollcsoportnál tapasztalt aránynál és 1,65 százalékkal magasabb annál, amit az alsó légúti vírusfertőzésen átesetteknél detektáltak.

Az olyan rendellenességek, mint például szívritmuszavarok, amnézia, diabétesz, krónikus légzési elégtelenség, szorongás és fáradtság kockázata négy hónappal a covid-fertőzés után jóval magasabban bizonyult, mint az egészségeseknél.

Mindezekből kifolyólag rámutattak, mivel a fertőzöttek száma világszerte nő, így a poszt-covid komplikációk gyakorisága is jelentős, ám még korai lenne megjósolni, pontosan meddig tarthatnak ki az állapotok, azonban a tünetek sok ember számára jelenthetnek nagy terhet.

“Az egészségügyi szakembereknek figyelniük kell a hosszú Covid lehetőségére mindazoknál, akiknél igazolják a fertőzés meglétét. A hosszabb távú következmények kezelésének módja most kutatási prioritást jelent” – mondta Elaine Maxwell, az amerikai NIH munkatársa, egyben a tanulmány egyik szerzője.