Rengetegen fordulnak orvoshoz poszt-Covid tünetekkel Magyarországon

Fotó: Usman Yousaf/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. május 6. - 21:08

Nemcsak a megbetegedés, de sokak számára a Covid-19-ből való felépülés is nehézségeket okoz. Az elhúzódó Covid tünetek, vagy poszt-Covid tünetek számos magyarnak kellemetlenséget okoznak a mindennapok során, sőt, egyes tünetek azt is megakadályozhatják, hogy visszatérjük a régi énünkhöz.

A koronavírus-fertőzés után kialakuló betegség elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást okoz, az ezzel kialakuló hegesedés pedig hónapokig, sőt, akár fél évig légzési nehézségeket, illetve teljesítménycsökkenést okozhat.

A Covid-19 emellett szívizomgyulladást, magas vérnyomást, és más szív- és érrendszeri megbetegedést válthat ki, ezek pedig szintén hónapokon keresztül jelen lehetnek a pácienseknél. Egyes kutatások szerint a kórházba kerülő koronavírusos betegek 7-27 százalékánál szívizomkárosodás alakul ki, és a trombózis kockázata is jelentősen megnő. 

Az idegrendszer károsodása szintén megfigyelhető a Covid-betegeken, a vuhani páciensek 36 százalékánál alakult ki ilyen jellegű szövődmény. A koronavírus-fertőzés korai jeleként ismert anozmia és ízlelés elvesztése vagy csökkenése pedig hónapokig megkeserítheti azok életét, akik átestek a megbetegedésen. 

Sokan arról számolnak be, hogy a gyógyulás után fáradékonyak és gyengék maradnak, gyakran jelentkezik náluk fejfájás, és az emésztőrendszer sem a régi, sőt, az egyes testtájakon érzészavar léphet fel. A meglévő betegségek rosszabbá, súlyosabbá válhatnak. 

A Napi.hu szerint az elmúlt 2 hónapban jelentősen megugrott a poszt-Covid tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma: az Affidea Magyarországnál a februári adatokhoz képest több mint tízszer annyian jelentkeztek az elhúzódó panaszok miatt. 

Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátásának orvosigazgatója a portálnak elmondta, hogy a karantént követő néhány napban még nem, de 2-3 hét elteltével érdemes lehet orvoshoz fordulni, ha panaszaink nem múlnak, és komplex szűrővizsgálatot kérni. 

Egy nagy kivizsgálás olyan problémákat is feltárhat, amelyre a páciens nem is gondolt, szakorvosi segítséggel pedig enyhíthetőek a panaszok. Ha pedig semmilyen szervi eltérésre, károsodásra nem utalnak az elvégzett tesztek, könnyen lehet, hogy a szorongás, a stressz okozza a tüneteket, ezzel pedig pszichológus segítségét kérhetjük.