Illattréninget javasolnak a szakemberek Covid okozta szaglásvesztés ellen

Fotó: Nicolas Postiglioni/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021. április 28. - 03:56

A koronavírusos megbetegedés egyik legfőbb tünete a szaglásvesztés, melyet a szakemberek szerint kitartó munkával, de egyszerű, olcsó, és fájdalommentes tréninggel nyerhetünk vissza.

Minden ötödik koronavírusos beteg arról számol be, aki elvesztette a szaglását a betegség tüneteként, hogy a szokásos 8 hét elteltével sem múlik el az anozmiájuk. A tudósok egyszerű és fájdalommentes szaglástréninget javasolnak ennek leküzdéséhez – írja a The Guardian.

A gyakorlatok abban merülnek ki, hogy néhány hónapon keresztül minden egyes nap két alkalommal legalább négy különböző szagot vagy illatot kell megszagulnunk, ami a szakértők szerint, olcsó, egyszerű és mellékhatás-mentes út az anozmia leküzdéséhez. 

Az anozmia, amely az ideiglenes vagy tartós szaglásvesztést jelenti, a koronavírusos megbetegedés egyik kulcstünete. A Pennsylvaniai Egyetem tavaly októberben megállapította, hogy a Covid-páciensek 44-77 százaléka teljes szaglásvesztésről számolt be a betegség korai szakaszaiban. 

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a szteroid-készítmények használata nem a legjobb megoldás az anomiza kezelésére. Valójában nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel eredményesen kezelhető a szaglásvesztés, viszont komoly mellékhatások léphetnek fel ezektől, mint a magasvérnyomás és a hangulatingadozás.

Bár az anozmia rengeteg koronavírus-fertőzött életét keseríti meg világszerte, a szaglásukat elvesztő Covid-páciensek csak kis hányada nem nyeri vissza ezt a képességét a felépülés után segítség nélkül – a kutatások arra utalnak, hogy az emberek 90 százaléka meg tud szabadulni a kellemetlen tünettől az betegséget követő fél évben.