Segítség, tüneteim vannak! Megfázás, influenza vagy koronavírus?

Fotó: Pexels/Edward Jenner
not image

Kornis Vivien

2021. április 20. - 21:32

A koronavírus néhány tünete könnyen lehet, hogy csak megfázásra, vagy éppen influenzára utal, így érdemes lehet különösen odafigyelni arra, hogyan érezzük magunkat, miket tapasztalunk.

Könnyen összekeverhetjük a megfázás, az influenza és a koronavírus tüneteit, így érdemes különösen odafigyelni arra, mit tapasztalunk. Az ATV a BBC gyűjtésére hivatkozva összefoglalta az egyes megbetegedések különböző tüneteit, amelyek alapján könnyebben eldönthetjük, érdemes-e azonnal orvoshoz fordulnunk. 

Láz
A láz emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is – írja a Webbeteg. Bár nem mindegy, hogy melyik testrészünk segítségével mérjük a hőmérsékletet, és napszakok szerint is változik, hónaljban mérve 38 fok felett beszélhetünk lázról.
Míg a koronavírus vezető tüneteként tartjuk számon, és influenzánál is előfordulhat, megfázásnál nem jellemző tünet a láz, így érdemes lehet Covid-tesztet csináltatni az ATV szerint, ha emelkedett testhőmérsékletet tapasztalunk. 

Köhögés 
Mindhárom megbetegedés együtt járhat a köhögéssel, ám ha ez intenzíven és több mint egy órán keresztül jelentkezik, vagy rohamokban tör ránk, érdemes orvoshoz fordulni. A légzőszervi problémákkal küzdők esetében koronavírus esetén rosszabbá válhat a köhögés, mint amilyen általában.  

Tüsszögés
A tüsszögés nem jellemző tünete a koronavírusnak, és a BBC szerint, hacsak láz, erős köhögés vagy éppen a szaglás és ízlelés elvesztése nem lép fel, nem szükséges tesztelésre rohanni. Elővigyázatosnak kell azonban lenni, hiszen a tüsszentés során különféle kórokozókat szórhatunk szét, így fontos odafigyelni a higiéniára.

Ízlelés és szaglás elvesztése
A koronavírus legfőbb tüneteként tartjuk számon az ízlelés és a szaglás elvesztését, így ha ezeket tapasztaljuk, bár nátha esetén is előfordulhat ugyanez, érdemes tesztet csináltatnunk. 

Orrfolyás
Az orrfolyás önmagában nem indokolja a koronavírus-teszt elvégzését a skót egészségügyi szolgálat szerint – írja az ATV. 

A koronavírus tüneteiként itt felsoroltak azonban nem jelennek meg mindenkinél – a gyerekek fertőzöttsége esetében például az a tapasztalat, hogy kevésbé jellemző a láz, a légzőszervi tünetek, a fejfájás és a levertség. 

A fertőzés első tünetei akár két héttel azután is jelentkezhetnek, hogy találkozunk a vírussal, de leggyakrabban az ötödik napon már tapasztalhatjuk őket. Nehézlégzés fellépésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, hiszen ez súlyos megbetegedésre utalhat.