Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

Pápua Új-Guinea és az USA új kétoldalú védelmi megállapodást írt alá

Fotó: Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezlete a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri találkozójának végén a japán Nagano prefektúrában fekvő Karuidzavában 2023. április 18-án. MTI/EPA/Hszinhua pool
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több egyetem kampuszán is azért tüntettek, hogy erre ne kerüljön sor, tartva Kína haragjától, ám James Marape szerint nincs mitől tartani.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn közölte, miszerint az Egyesült Államok és Pápua Új-Guinea új kétoldalú védelmi együttműködést írt alá, s mindezt „egyenrangú és szuverén partnerekként” tették meg.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Az Al Jazeera szerint Washington és szövetségesei ezzel próbálják ellensúlyozni Kína befolyását a térségben, valamint elrettenteni a csendes-óceáni szigeteket attól, hogy biztonsági kapcsolatokat alakítsanak ki Pekinggel.

Mindez egyre nagyobb aggodalomra ad okot a Tajvan miatt kialakult feszültségek közepette, amelynek kapcsán Kína kijelentette, a szigetország bármely elszakadási kísérlete katonai akciót von maga után következményként.

Nem mindenki ért egyet

Blinken a James Marapéval, Pápua Új-Guinea miniszterelnökével közös találkozó után kijelentette, hogy az USA minden téren elmélyíti partnerségét az országgal, s többek között a gazdasági fejlődésről, az éghajlati válságról, valamint az együttműködésük növelésének módjairól tárgyaltak.

A megállapodás lényege a gazdasági és biztonsági kapcsolatok megerősítése, egyúttal lehetővé teszi az amerikai parti őrség hajóinak, hogy járőrözzenek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében, illetve kiterjeszti az Egyesült Államok hozzáférését Pápua Új-Guinea katonai létesítményeihez.

Ám a Magyar Nemzet szerint ez sokakban ellenszenvet keltett, ugyanis több egyetem kampuszán tüntetéseket tartottak az együttműködés aláírása ellen, attól tartva, hogy az felbosszantja Kínát. Marape viszont tagadta, hogy a dokumentum meggátolná országa együttműködését Pekinggel, amelyet fontos kereskedelmi partnernek tartanak.

Állítása szerint mindez egy meglévő megállapodás meghosszabbítása volt, így nincs mitől tartani. Joe Biden amerikai elnök pedig sajnálatát fejezte ki, amiért lemondta a Pápua Új-Guineába tervezett útját, mondván, az államadósság-plafonnal kapcsolatos tárgyalások miatt volt kénytelen ezt tenni.