Lemondott Pápua Új-Guinea külügyminisztere egy útiköltség-vita miatt

Fotó: EPA/BEN MCKAY
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Justin Tkatchenko pápua új-guineai külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy miután ilyen nagy vita kerekedett a III. Károly király koronázására történő utazása költségei miatt, lemond tisztségéről.

A CNN jelentése szerint Justin Tkatchenko pápua új-guineai külügyminiszter pénteken közölte, hogy lemond miniszteri tisztségéről a III. Károly király londoni koronázására utazó küldöttség költségei körüli vita miatt. Tkatchenko közleményében úgy fogalmazott, miután konzultált James Marape miniszterelnökkel, aki átveszi a tárcát, ő „félreáll”.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Közleménye így szólt:

„Biztosítani akarom, hogy a közelmúlt eseményei ne zavarják a hivatalos látogatásokat és csúcstalálkozókat, melyeket az elkövetkező hetekben a világ összes vezetőjével fogunk tartani. Azt is szeretném biztosítani, hogy tisztázódjon az igazság ebben az ügyben.”

Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök május 22-én érkezik egy történelmi jelentőségű látogatásra az országba, korábban, szerdán pedig Tkatchenko úgy fogalmazott, Biden védelmi paktumot fog aláírni Pápua Új-Guineával.

A lemondásról szóló közlemény azután jelent meg, hogy Pápua Új-Guinea médiája és online híroldalai a londoni Westminster apátságban tartott szombati koronázás óta forrongtak és masszív kritikákat fogalmaztak meg a nagy létszámú, 30 fős pápua új-guineai delegáció utazási költségei miatt, sokak szerint ugyanis „a pénzt jobb célokra lehetett volna fordítani”, például a kórházakra. A küldöttség tagjai fejenként 14 ezer dollárt (4,76 millió forint) kaptak, hogy kifizessék a szállodai költségeket és a repülőjegyeket.