Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,16 Ft
Euró
386,71 Ft
Font
454,43 Ft
Bitcoin
69,490 $

Terrortámadásnak minősítették az esti késes támadást Ausztráliában, 15 éves az elkövető

Terrortámadásnak minősítette a kormány a tegnap esti templomi késelést, ami lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy rendkívüli jogköröket alkalmazzon a nyomozás ideje alatt.

...svg content...Fotó: AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ausztrália és Óceánia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rövid időn belül két súlyos késes támadás is érte a lakosságot Ausztráliában. Az első helyszínen egy férfi főként nőket késelt halálra, majd a helyszínen a rendőrök agyonlőtték. A támadást azonban nem minősítették terrorcselekménynek, ellenben a legutóbbival.

Tegnap teste ugyanis késes támadás történt egy ausztráliai templomban, amiről videós anyag is készült. Miután a kormány terrortámadásnak minősítette az incidenst, a rendőrségi rendkívüli jogköröket alkalmazhat a nyomozás során, ami megkönnyíti az ügy felgönygyölítését. Soron kívül Autoimmun betegségekre utalhat az, ha valakit gyakran gyötörnek rémálmok

Ez lehetővé teszi azt is, hogy a rendőrség megállíthat és átvizsgálhat embereket, járműveket, követelheti tőlük a személyazonosságukat, beléphetnek az ingatlanokba, átkutathatják a járműveket, kordont állíthatnak, útlezárást hozhatnak létre, mindezt mindenfajta engedély nélkül.

Egy 15 éves fiatal a támadó

A hivatalos tájékoztatás szerint a törvényben foglaltak alapján a rendőrség olyan erőt alkalmazhat, amire ésszerű módon szükség van. Ezt a jogkört legfeljebb 7 napon át lehet alkalmazni első körben, megakadályozván az esetleges újabb támadást. A megelőzés érdekében mindez legfeljebb 14 napra hosszabbítható meg – írja a The Sydney Morning Herald.

A nyomozók azt követően döntöttek úgy, hogy terrorista akció történt, hogy az összes anyagot megvizsgálták az ügyben. A hétfői támadás után letartóztattak egy 15 éves tinédzsert, akiről kiderült, tavaly év végén bűncselekmények sorozata miatt gyermekbíróság elé állt. Többek között illegális fegyverhasználat miatt is felelősségre vonták, tehát a rendőrség számára nem volt ismeretlen az elkövető.

A támadó két egyházi vezetőt késelt meg, melynek során az egyik ujja leszakadt. Az elfogása utáni órákban operáción esett át a súlyos sérülése miatt, jelenleg is őrizet alatt áll. Kiemelten súlyos büntetés várhat rá, és lehetséges, évtizedek múlva sem szabadulhat a börtönből a tette után, amit terrorizmusnak minősítettek.

Az agyszövetek hibernálása többé nem sci-fi, már a károsodástól sem kell tartani

Nagyon fontos előrelépést értek el kínai orvosok, pár éve ez még elképzelhetetlen volt.