Az orvosok megcáfolták azt az állítást, hogy a sós víz fogyasztása tisztítja a vért

Fotó: Unsplash/Dimitri Karastelev
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 11:19

Dél-Koreában több közösségi médiában is megosztottak egy állítást, miszerint a sós víz rendszeres fogyasztása megtisztítja a vért, mivel állítólag ugyanolyan előnyökkel jár, mint az intravénás sóoldat csepegtetése. A posztok félrevezetőek; orvosi szakértők az AFP-nek elmondták, hogy a bőséges sófogyasztás káros, és az intravénás sóoldat nem tisztítja a vért, ahogyan azt a posztok állítják.

Az állítást ebben a 2018. február 18-án közzétett YouTube-videóban osztották meg, amelyet több mint 170 ezer alkalommal tekintettek meg.

A YouTube-ra feltöltött dél-koreai videóról készült képernyőfotó.

A videóban szereplő koreai nyelvű narráció részben így fordítható:

“Helyes, hogy sós vizet iszunk. Ez egy furcsa állítás? Nem. Először is nézzük meg Ringer megoldásait. A Ringer-oldatok sós vizet juttatnak az ember szervezetébe, és regenerálják azt azáltal, hogy aktiválják a szerveket és eltávolítják a salakanyagokat. A rendszeres sófogyasztás, hogy a testem vérét tisztává tegyem az egészségem védelme érdekében, a helyes választás a testem számára”.

A Ringer-oldat a sók vízben lévő laboratóriumi oldataira utal, amelyeket orvosi céllal intravénásan adnak be. Hasonló állítást osztottak meg Facebook-bejegyzésekben is, orvosszakértők szerint azonban a posztok félrevezetőek.

A túlzott só káros a szervezetre

“A sós víz ivása vagy a túl sok nátrium fogyasztása nem egészséges megoldás, és különböző egészségügyi problémákhoz, például magas vérnyomáshoz vezethet. A dél-koreaiak étrendjében már most is túl sok a só, és folyamatos erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszerek nátriumtartalmát, és megakadályozzák, hogy az emberek az ajánlott nátriummennyiséget meghaladó mennyiséget fogyasszanak”

– mondta az AFP-nek Oh Sang-woo professzor, a Dongguk Egyetem Ilsan Kórházának családorvosi és dietetikai szakértője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek naponta kevesebb mint öt gramm, azaz alig egy teáskanálnyi sót fogyasszanak.

“A sóbevitel csökkentését az egyik legköltséghatékonyabb intézkedésként értékelték, amelyet az országok a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében hozhatnak. A kulcsfontosságú sócsökkentő intézkedések plusz egy évnyi egészséges életet eredményeznek olyan költséggel, amely nem éri el az egy főre jutó átlagos éves jövedelmet vagy bruttó hazai terméket”

– olvasható a WHO honlapján.

Ráadásul a Ringer-oldatokban lévő só nem tisztítja a vért, ellentétben a félrevezető posztok állításával.

“A (só) azért van, hogy szabályozza a nátrium koncentrációját a vérben; önmagában semmilyen pozitív hatása nincs a vérre. Dél-Koreában sokan tévesen azt hiszik, hogy a Ringer-oldatok tápanyagot vagy energiát adnak a szervezetnek, pedig ez csupán egy eszköz, amelyet a kiszáradás megelőzésére vagy a vérszint helyreállítására használnak, és amelyet más gyógyszerekkel együtt adnak”

– mondta Oh.