Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
19,040 $

A New York Times vasárnapi vezércikkében könyörög az USA-nak és Kínának, hogy fejezzék be a feszültségkeltést

Fotó: Unsplash/Spenser Sembrat
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 7. - 21:21

Az amerikai lap szerkesztősége kifejtette véleményét, ezzel együtt pedig figyelmeztette az Egyesült Államok kormányát, hogy ennek véget kell vetni.

A New York Times vasárnapi vezércikkében könyörgött az Egyesült Államoknak és Kínának, hogy fejezzék be a Tajvan körüli feszültségkeltést, hozzátéve, hogy “mindenkinek érdekében áll, hogy a Föld két legerősebb nemzete megtalálja a módot a feszültség enyhítésére”.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Az amerikai lap szerkesztősége a vezércikkben kijelentette, Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének múlt heti, tajvani látogatása, mely rendkívüli módon felbőszítette Kínát, “nagyon rosszul lett időzítve”.

A szerkesztőség továbbá figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy “Kínát ellenséges hatalomként kezelni a geopolitika kontraproduktív leegyszerűsítése”, megjegyezve, hogy a keserű valóság az, hogy “az Egyesült Államoknak és Kínának nagyon is szüksége van egymásra”.

Mindezt azzal támasztották alá, hogy a két nemzet között az elmúlt években látványosan fellendült a kereskedelem, még úgy is, hogy Kína kommunikációja többnyire szöges ellentéte az amerikai álláspontnak.

A New York Times vasárnapi vezércikkében arra is kitért, hogy meglátásuk szerint az Egyesült Államoknak “túl kellene lépnie azon a régi elképzelésen, mely szerint az elkötelezettség fokozatosan átalakítja Kína politikáját és a társadalmat”, ehelyett pedig azt javasolják, hogy “ahelyett, hogy megpróbálnák megváltoztatni Kínát”, az USA-nak inkább azon kellene dolgoznia, hogy szorosabb kapcsolatokat építsen ki “Kína szomszédaival”.