Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Közösen építené meg a NASA és a Boeing a jövő repülőgépét

TÉMÁK:
#boeing #NASA
Fotó: Boeing
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA és a Boeing célul tűzte ki egy olyan alacsony kibocsátású légi jármű megépítését, amely meghatározhatja a repülés jövőjét.

Az amerikai Boeing vállalat lesz a felelős a NASA-val közösen kifejlesztett repülőgép megépítéséért, melyet abban a reményben készítenek, hogy annak kialakítása és technológiája modellként szolgál majd a jövő légi közlekedése számára.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az új modellel a NASA akár 30%-kal is csökkenteni szeretné a legelterjedtebbnek számító keskeny törzsű repülőgépek üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását.

“Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a NASA-ra, mint egy űrügynökségre, repülési ügynökségre, ám a NASA valójában egy éghajlati ügynökség is”, mondta Bill Nelson, az ügynökség igazgatója.

A fenntartható légi közlekedés új koncepciója

A Boeing közleményében kifejtette, hogy a repülőgép megépítésénél a meglévő járművek elemei mellett teljesen új fejlesztéseket is beépítenek majd.

“Az ultravékony, merevítőtámaszos szárnyak a maguk hosszabb fesztávolságával és nagyobb oldalarányával beépíthetővé teszik az olyan fejlett hajtóműrendszereket, amelyeket jelenleg az alacsony szárnyú repülőgép-konfigurációkban a szárny alatti hely hiánya korlátoz”, közölte a vállalat.

A fenntarthatóbb jövőért

A NASA azt reméli, hogy a konstrukció egy sor olyan technológiai fejlesztést fog tartalmazni, amelyek csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és fenntarthatóbbá teszik a repülést, mindebből pedig idővel a kereskedelmi repülés is profitálhat majd.

Bill Nelson szerint a projekt forradalmasítani fogja a jelenleg leggyakrabban használt repülőtípust, egyben az Egyesült Államokat is közelebb hozza azon céljához, hogy 2050-re a légiközlekedési ágazat nulla károsanyag-kibocsátással működjön.