Megszűnt a kulturális szektor munkahelyeinek kétharmada

not image

Kulcsár Péter

2021.február.27 - 01:41

New York múzeumai, sportarénái, valamint szórakoztató központjai szépen lassan ismét életre kelnek, az ágazat azonban óriási nyomás alatt volt a pandémia ideje alatt, ezért már nincs miből feltámasztani.

A szórakoztatóiparban és a művészeti ágazatban betöltött munkahelyeket 2020-ban 66 százalékkal kevesebben foglalták el az előző évi adatokhoz képest, ami a nagyváros gazdasági szektorának egyik legsúlyosabb mutatója – adta hírül a Bloomberg.

New York a járvány előtt az Egyesült Államok egyik legfőbb kulturális centruma volt nyüzsgő éjszakai élettel, rengeteg bárral és étteremmel, amelyekben más és más zenekarok játszottak, nem beszélve a múzeumokról és galériákról, ahol képzőművészek mutathatták be tárlataikon legújabb alkotásaikat.

A pandémia előtt New Yorkba évente átlagosan 67 millió turista látogatott el kizárólag egy-egy Broadway show-ért, Yankees mérkőzésért vagy a Madison Square Gardenben tartott koncertért, ezáltal 70 milliárd amerikai dollárt termelt a metropolisz.

Andrew Cuomo kormányzó február végén közel egy év után újranyitja korlátozott kapacitás mellett a színházakat, vidámparkokat, sportcsarnokokat és egyéb létesítményeket, ám mindez hiábavaló, mivel a turizmus és a kultúra továbbra is mélyponton tanyázik.

Február 4-ig a szórakoztatóipari és kulturális vállalkozások 59 százaléka, míg a sport- és rekreációs vállalkozások 63 százaléka végleg bezárt New Yorkban, anyagi problémáik miatt visszatérésük szinte elképzelhetetlen a kormány segítsége nélkül.

A művészetek és a szórakoztatóipar New Yorkban 2019-ben összesen 93,5 ezer munkahelyet szolgáltatott 6 250 létesítményben, a drámai gazdasági krízis következtében azonban lehetséges, sosem áll vissza minden a normális kerékvágásba.