Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

168 ezer gyermek halhat meg éhínségben a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság következtében

Nakinomet, 2011. augusztus 11. Alultáplált, turkana gyerekek az éhínség által leginkább sújtott északkelet-kenyai Nakinomet faluban, Turkana régióban. Kenyában az utóbbi 60 év legsúlyosabb élelmiszerválsága és szárazsága miatt több mint 3 millió ember -köztük félmillió szomáliai menekült - szorul tartós élelmiszersegélyre. A Turkana régióban élő gyermekek mintegy 37 százaléka alultáplált. Az ENSZ szerint az Afrika szarván pusztító, egyre súlyosabb szárazság miatt a korábbinál több helyen alakulhat ki éhínség, amely a korábban becsült 11 milliónál is több embert érinthet. (MTI/EPA/Kurokava Daj)
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A lezárások és a korlátozások ahhoz vezettek, hogy a világon idén 168 ezer ártatlan gyermek veszítheti életét csak azért, mert nem fog elegendő táplálékhoz jutni.

A lezárások és a korlátozások ahhoz vezettek, hogy a világon idén 168 ezer ártatlan gyermek veszítheti életét csak azért, mert nem fog elegendő táplálékhoz jutni.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A Standing Together for Nutrition Consortium legutóbbi tanulmányában a 2020-as gazdasági és táplálkozási adatokat összesítették egy átfogó közvélemény-kutatás során. A kutatás vezetője, Saskia Osendarp elmondta, idén közel 11,9 millió gyermek éhezhet főként a tehetősebb államok pazarlása miatt.

Azok az édesanyák, akik terhességük lefolyása alatt végig alultápláltak voltak, a születendő gyermekeiket is súlyos egészségügyi károsodásokkal hozhatják világra, így lényegében egy teljes generáció került veszélybe.

Az éhínség elleni küzdelem terén globális szinten viszonylag jól álltunk egészen addig, amíg a pandémia be nem kopogtatott az emberiség ajtaján – állapította meg Lawrence Haddad, a Globális Szövetség a Jobb Táplálkozásért ügyvezető igazgatója:

„Azt gondolnánk, egy olyan problémáról van szó, ami mindig is velünk volt, ez viszont nincs így, hiszen a Covid-járvány előtt sikeresen enyhítettünk világszerte az éhezésen. Tíz év kemény munkája veszett oda mindössze 9-10 hónap alatt.”

A pandémia előtt az alultáplált gyermekek száma évenként folyamatosan csökkent. Amíg 2000-ben 199,5 millió éhező fiatalt tartottak nyilván, addig 2019-re már 144 millióra esett vissza a számuk.

A jelentésből kiderült, hogy nagyjából 3 milliárd amerikai dollárt pumpálhatnak a kormányok a bajbajutottak megsegítésére, egyedül Pakisztán majdnem 2,2 milliárd dollárral támogathatja a globális igyekezeteket 2025-ig.

Az elkövetkező öt évben a UNICEF évi 700 millió dollárt költhet az éhínség felszámolására, ami 224 millió dollárral több, mint amennyit az elmúlt néhány évben a védekezésre szántak.

„Az éhezés leginkább a kormányok hibája. Amíg nem lesz mindenki számára elérhető a vakcina, addig az alultápláltság miatt egyre többen lesznek kitéve a fertőzésnek” – tette hozzá Haddad.