Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Minden, amit a Bulgáriában történt orosz kémbotrányról tudni érdemes

A múlt hét folyamán robbant ki a hír, miszerint egy orosz hátterű kémhálózatot sikerült lebuktatnia a hatóságoknak Bulgáriában, akik rendkívül érzékeny hírszerzési információkat gyűjtöttek titokban hónapokon át.

Modern rabszolgaság az aranybányákban – „Lent a pokolban”

Az aranybányászat hatalmas üzletágnak számít Ghánában, 2019-ben már sikerült megelőzniük Dél-Afrikát is, mellyel az afrikai kontinens legnagyobb aranykitermelőjévé váltak. A legnagyobb multinacionális bányavállalatok, mint a Newmont vagy az AngloGold, is megtalálhatók az ország hatalmas bányáiban, ám jelentősen elterjedtnek minősül az illegális, kisebb mértékű bányászat is.

Elmenekült mianmari katonák történetei, akik kibújtak a gyilkolás alól

A mianmari katonai junta elrendelte az emberei számára, ne finomkodjanak, ha a tüntetések leveréséről van szó, és ha kell, öljék is meg azokat, akik nem hajlandók elfogadni a katonai rezsimet.

Így „eszi meg” Kína az Amazonas esőerdőit

Laikusként első ránézésre nagyon lazának tűnhet az összefüggés Kína egyre növekvő marhahús iránti igénye és a brazil erdőirtások között, de az élet azt bizonyítja, hogy gyakorlatilag közvetlen az okozatosság a két jelenség között.

Egyre aggasztóbb méreteket öltenek az ázsiaiak ellen elkövetett bűncselekmények az USA-ban

Az elsősorban idős ázsiaiak ellen elkövetett kiprovokálatlan támadásokról készült videók félelmet és dühöt váltottak ki az ázsiai-amerikai közösségből. A videóktól eltekintve is hatalmasat ugrott az ázsiaiak ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma: 150%-os növekedés volt tapasztalható 2020-ban, míg a legtöbb városban amúgy csökkent a bűnelkövetési arány.

További Hírek

Olyan változást indíthatott el Argentína, amely az egész kontinensen végigsöpörhet

Az argentin Kongresszus kulcsfontosságú törvényt fogadott el nemrégiben, miszerint engedélyezni fogják az állapotos nőknek, hogy a terhesség 14. hetéig elvetessék gyermeküket, így részlegesen legalizálták az abortuszt. Az ebben a témában meglehetősen konzervatív kontinensen pedig jelentős változás indulhat el ennek mentén.

Kínát vádolja a világszerte már majdnem százezer áldozatot érintő kibertámadással a Microsoft

Az eredetileg a Microsoft üzleti levelezőprogramja ellen intézett kimért támadásból lassan világméretű kiberbiztonsági válság lesz, a hackerek ugyanis minél több áldozatot meg akarnak fertőzni, mielőtt a cégek biztosítják saját rendszereiket.

Egy összehasonlítás arról, miben hoz különbséget a koronavírus elleni lezárás

Már egy év eltelt a SARS-CoV-2 vírus világjárvánnyá válása óta, és továbbra is vitatott kérdés, vajon milyen hatékony védekezési mód a teljes lezárás. A különbség érzékeltetésére az Egyesült Államok szolgál példát, azon belül is Florida és Kalifornia összehasonlítása, amely két teljesen eltérő stratégiát alkalmazott.

Minden, amit az Európai Unió vakcina-fiaskójáról tudni érdemes: hogyan csúszott félre minden?

Az elmúlt hét során összesen négy ország jelentette be, hogy nem vár tovább az Európai Bizottságra és az Európai Gyógyszerügynökségre, és önállóan kezd el vakcinákat beszerezni. Szétesőben van az egységes európai vakcina-program, így muszáj feltennünk a kérdést: mégis hogy jutottunk el ide?

A Facebookon árulják az Amazonas-esőerdő egyes részeit, ez ellen pedig nem is tesznek semmit

Vérlázító felfedezést tett a BBC, mely szerint a Facebookon árulják a Föld tüdejének számító Amazonas-esőerdő egyes brazil részeit, természetesen illegálisan.

A Facebookon árulják az Amazonas-esőerdő egyes részeit, ez ellen pedig nem is tesznek semmit

Vérlázító felfedezést tett a BBC, mely szerint a Facebookon árulják Föld tüdejének számító Amazonas-esőerdő egyes brazil részeit, természetesen illegálisan.

Így terjesztettek antifasisztákról szóló álhíreket a Trump-közeli körök a Capitolium ostromakor

Donald Trump támogatói január 6-án a közösségi médiában, a televízióban de még az épület falain belül is valós időben akarták átírni a történelmet azzal, hogy szélsőbaloldali provokatőrök tettének állították be a Capitoliumnál történteket.

Kitálal a guantanamói börtön legtöbbet kínzott rabja, aki 14 évet töltött rácsok mögött

Hosszasan beszámolt a rettegett amerikai börtönben átélt szörnyű élményeiről Mohamedu Ould Szláhi, akit csak úgy neveznek, hogy Guantanamo „legtöbbet kínzott rabja”, aki 14 évet töltött a bántalmazó körülmények között.

Rejtélyes repülőjáratok Kína és Mianmar között a puccs idején: mi az igazság?

Kína nagyon szeretné elrejtegetni a világ elől, hogy bejelentés nélkül repülőjáratokat küldtek Mianmar irányába éppen akkor, amikor a hadsereg átvette a hatalmat puccs útján.

A berögzült szokások és a vírustagadás nehezítik a járványkezelést Irakban

Irakban is súlyos problémákat okoz a brit koronavírus-variáns, melynek következtében az ősszel tapasztalt enyhülésnek már nyoma sincs, és rekordszámú fertőzötteket regisztrálnak naponta. Ennek következtében az iraki kormány lépett, és szigorú korlátozásokat vezetett be, ez azonban a népi szokásokat nem fogja felszámolni.