Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Teljes gáztilalmat követel Lengyelország, érzékeny csapást vinne be az oroszoknak

A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Nagy Noel

2022. június 10. - 05:20

Rég látott találkozó zajlott Ausztria és Lengyelország külügyminisztere között, ahol a potenciális hetedik szankciócsomag volt a téma.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter az Alexander Schallenberggel tartott találkozóját követően beszélt arról, hogy további szankciók szükséges Oroszország ellen, amely az orosz gázra és petrolkémiai termékekre is kiterjedő exporttilalom lenne – idézte az RMX News.

Rau ezen felül kiemelte, hogy az összes orosz és belorusz bankot ki kell vágni a SWIFT-rendszerből, de a gáztilalom lenne a legfontosabb. A lengyel külügyminiszter ezen felül megerősítette feltétel nélküli támogatását Ukrajna, valamint annak uniós tagsága felé:

„Ezért számítunk arra, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagjelölti státuszt Ukrajnának és az Európai Tanács pedig jóváhagyja ezt” – fogalmazott Rau, aki ugyanakkor közölte, hogy Ukrajna támogatása mellett nem feledkeztek meg a nyugat-balkáni integráció támogatásáról.

Schallenberg egy fokkal mérsékeltebb álláspontot vett fel lengyel kollégájánál, az osztrák külügyminiszter ugyanis hangsúlyozta, hogy bár maguk sem szeretik a helyzetet, hogy orosz gáztól függnek, ezt egyik napról a másikra nem lehet megváltoztatni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Mint hangsúlyozta, a tengerparttal nem rendelkező országok számára hatalmas kihívást jelentenek az energiahordozók, illetve az alternatív források. Magyarország esetében is ez a helyzet, részben ezért ellenzik az orosz energiahordozók tilalmát.

Schallenberg Ukrajna uniós tagsága kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy Európa nem feledkezhet meg a többi országról sem, mely uniós tagságra vágyik, például a nyugat-balkáni országokról és Moldováról.

Az osztrák külügyminiszter egyébként méltatta a lengyel kormány reakcióját az ukrajnai háborúra, elmondása szerint lenyűgöző az, hogy Lengyelország lett az Ukrajnának nyújtandó nyugati segítség elosztóközpontja.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.