Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Könnyen hozzájuthatunk koronavírus elleni gyógyszerekhez – mutatjuk, hogyan

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 10. - 19:59

Mind a favipiravir, mind a remdesivir ingyenesen elérhető, ezen felül más engedélyezett gyógyszereket is felírhat számunkra az orvos.

Ha elkapjuk a koronavírus-fertőzést, és enyhe vagy közepesen súlyos a betegségünk, akkor nem csupán a háziorvos írhatja fel receptként a gyógyszereket, hanem ügyeleten és a covid-ambulanciákon dolgozó orvosoktól is kérni lehet őket.

Minden olyan orvos is ezt megteheti, aki járványügyi ellátásban tevékenykedik, a gyógyszereket pedig patikában vagy az ambulancián ki is lehet váltani – olvasható a Magyar Nemzet riportjában.

A favipiravirt minél előbb érdemes elkezdeni szedni, ugyanis már az első tünetek megjelenését követően képes visszaszorítani a vírus szétterjedését a szervezetben.

A másik ingyenes, orvos által felírható covid elleni készítmény a remdesivir, amit kórházi kezelések során is alkalmaznak több-kevesebb sikerrel.

A bamlanivimab, ami lerövidítheti a kórházi kezelést és a halálozás esélyét, a harmadik koronavírus gyógyszer – ezt Magyarországon kezdték el először használni először Európában azoknál, akik a súlyos covid-betegség szempontjából rizikócsoportba tartoznak, de még az enyhe és középsúlyos tüneteket mutatnak.