Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,853 $

Koronavírus – nem mindenki számára jelentenek megoldást az antitest-kezelések

Holland kutatók rájöttek, hogy a lélegeztetőgépes ellátásra szoruló, intenzív osztályon fekvő betegek számára nem nyújt segítséget a speciális kúra.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Holland kutatók rájöttek, hogy a lélegeztetőgépes ellátásra szoruló, intenzív osztályon fekvő betegek számára nem nyújt segítséget a speciális kúra.

A legújabb tanulmányból kiderült, hogy az immunrendszer válasza a koronavírus kórokozójára károkat okozhat, de akár meg is ölheti a pácienst. Soron kívül Megható fotóval kívánt boldog anyák napját Orbán Viktor

Az immunoglobulin G (IgG) egy villa alakú molekula, amit az adaptív immunsejtek termelnek a külső betolakodók ellen. Minden egyes IgG egy specifikus típusú patogént támad meg.

https://liner.hu/messzebb-van-a-koronavirus-elleni-gyozelem-mint-azt-gondolnank/

A Sars-CoV-2 IgG-je a vírus egyedi tüskefehérjére kapcsolódik, amivel lényegesen csökkenti az emberi sejtekbe való behatolás esélyét. Általában egy vagy két héttel azután jelennek meg, hogy bekerült az emberi szervezetbe a kórokozó – ekkorra válhatnak a tünetek igazán súlyossá.

Az Amszterdami Egyetem kutatócsapata Menno de Winther professzor vezetésével bebizonyították, miért csak akkor bukkannak fel az IgG-k a páciensek testében, amikor már az intenzív osztályra kerültek.

A tudósok sokkoló híreket közöltek, megállapították ugyanis, hogy a lélegeztetőgépekre kötött, életükért küzdő beteg vére rendkívül fertőzőnek bizonyult. Sorozatos kísérletek után rájöttek, hogy az immunrendszer túlzott reakciót idézhet elő, amely nyomán elpusztulhatnak a szövetek, valamint víz és vér kerülhet a tüdőkbe.

Amikor Winther és kollégái összehasonlították az otthoni karanténban lévő, valamint az intenzív osztályon fekvő COVID-19 páciensek vérét, felfedezték, hogy olyan antitestek képződtek, amelyek felerősítik a szervezet gyulladásos immunválaszait.

Miután ezeket az antitesteket egyenesen az egészséges vérbe és szövetekbe fecskendezte, semmi sem történt. Amint azonban a hatalmas, gyulladásos betegségek reakciójaként keletkező úgynevezett makrofág immunsejtekkel kombinálta őket, az IgG-k szinte felrobbantották ezeket a makrofágokat, melynek következtében óriási mennyiségű citokin molekulák jöttek létre, amivel nagy mértékű rombolást idéztek elő.

Korábban úgy gondolták, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült betegek vére potenciális gyógymód lehet azok számára, akik éppen a kórokozó okozta tünetekkel küzdenek, a holland tudósok felfedezései azonban gátat szabhatnak az előzetes feltételezéseknek.

https://liner.hu/honapokon-belul-megszunhet-a-koronavirussal-szembeni-immunitas/

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Vasárnap délután ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban

Miután az elmúlt időszakban Szoboszlai Dominik nem egyszer a kispadról állt be, nem lehet tudni, hogy Klopp a nagy rangadó idején milyen formában számít rá.